износ стоки експортьор на годината страни

Износът на България за ЕС расте. Вижте кой е износител на годината!

През периода януари – септември 2018 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 10.1% спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 28 147.5 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.8% от износа за държавите – членки на ЕС, съобщиха от НСИ.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (20.1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (17.8%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (0.5%).

В същото време износът на стоки от България за трети страни намалява с 12.9% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 14 442.9 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53.0% от износа за трети страни.

Междувременно за шеста поредна година сайтът exporter.bg връчи наградите “Експортьор на годината” 2017 – единствената класация в България с фокус върху малките и средните компании – износители.

Патрон на събитието бе Министерството на икономиката в партньорство с Националния статистически институт и Българската агенция за експортно застраховане.

 

Голямата награда за Най-големи приходи от експорт през 2017 г. спечели Лемприер Уул ЕООД, а призът за Динамика на развитие отиде при Кремио ЕАД. Плакетите на победителите бяха връчени от заместник – министъра на икономиката Александър Манолев. Наградата за Устойчивост на развитие спечели Марица Олио АД, които получиха своя приз от Панайот Филипов, председател на Българската агенция за експортно застраховане.

„2017 година беше една от най-успешните по отношение на износа, отбелязахме значителен за последните години ръст от 15%. Достигнахме 28 млрд. евро от експорт, все още нямаме обобщените данни  за 2018 г., но тенденцията показва, че запазваме доброто темпо и изнасяме стоки средномесечно за 2,2 млрд. евро“, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалната церемония в Софийската опера и балет.

Той подчерта, че в Топ 10 на експортните ни пазари има само една държава извън ЕС – съседна Турция, което показва, че родните производители се налагат на най-конкурентния пазар – този на ЕС. Китай се доближава все повече до Топ 10, което означава, че българските компании са предприемчиви, движат се в крак със световните тенденции и успяват да предложат конкурентен продукт дори на пазари като Далечния Изток.

„Номинираните и победителите тази вечер, допълни заместник – министър Манолев, потвърждават нещо много важно –  в структурата на експорта все по-голям дял заемат стоки и продукти на нашата индустрия, т.е. България вече не е само доставчик на суровини, а страна, чиято икономика произвежда готова продукция и успешно я реализира на чуждите пазари.”

Освен трите големи приза, бяха връчени и награди за Най-големи приходи от експорт през 2017 г. в секторите Металургия, Машиностроене, Минна и добивна индустрия, Фармация, Текстил, Транспорт и логистика, Храни и Напитки, Парфюмерия и Kозметика.

- реклама -