Канада

Изненадващо след Г-7: Канада налага мита на САЩ, Тръмп бесен на премиера Трюдо

Канада ще въведе от 1 юли тарифи за вносни стоки от САЩ

Това обяви премиера на страната Джъстин Трюдо по време на речта си след края на срещата на Г-7, чиито домакин бе той.

„На избора на администрацията да наложи незаконни и неприемливи мита за канадските работници в стоманодобива и автомобилостроенето и за канадската икономика трябва да бъде даден равнозначен отговор. Аз не искам да навредим на американските работници. Те са наши колеги, наши приятели. Но моята работа е да защитавам канадските работници, канадските интереси и аз ще го направя, без да се колебая. Това обясних на президента“, отсече канадският премиер за разговорите си с американския президент.

Действията на Трюдо се оказаха доста изненадващи за Тръмп на фона на топлите взаимоотношения, демонстрирани от тях по време на приключилото Г-7.

Той драматично оттегли подкрепата на САЩ общото заключително комюнике от срещата

Американският президент обяви това от борда на самолета си, на път за Сингапур, където ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Тръмп обвини канадския премиер в непочтенност.

„Предвид неверните изявления на Джъстин на неговата пресконференция и факта, че Канада иска големи мита от нашите американски фермери, работници и компании, наредих на нашите представители да не подписват комюникето“, написа Тръмп в профила си в Туитър.

Той също така обвини Трюдо, че по време на разговорите между тях се е държал „меко и кротко“, а на пресконференцията след това е заявил, че няма да позволи да го разиграват.

На свой ред от офиса на канадския премиер, също в Туитър, подчертаха, че в изявленията на Джъстин Трюдо пред пресата няма нищо, което той да не е завявал преди, както в публични, така и в лични разговори с Тръмп.

- реклама -