Изненадайте Дядо Коледа с вкусни и здравословни сладки

Донесете забавление на цялото семейство по време на празниците, като приготвите тези забавни и здравословни сладки.

Необходими съставки:

За сладките:

300 г брашно от спелта

80 г масло

2 яйца

80 г кокосова захар

3 с. л. кленов сироп

1 ч. л. сода

1 ч. л. бакплувер

1 ч. л. канела

1/2 ч. л. джинджифил на прах

За глазурата:

1. 50 г черен шоколад и 15 мл прясно мляко

2. 100г крема сирене, 50 г пудра захар, лимонов сок и сладкарски бои

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа заедно със содата и бакплувера. Добавят се канелата и джинджифилът на прах. Може да използвате и обикновен джинджифил, който да настържете на ситно, но така в сладките могат да попаднат по-големи парчета и да има по-натрапчив вкус.

Маслото се разтопява на водна баня или в микровълнова. Към него се добавя захарта и се разбърква. Оставя се настрана да изстине.

Яйцата се разбиват в купа с помощта на миксер. Добавят се маслото, захарта и кленовият сироп. Продължава разбъркването до получаване на хомогенна смес.

Към сместа се изсипват сухите съставки. Замесва се меко тесто. То се покрива с фолио и се оставя в хладилника за около половин час. По-нетърпеливите могат да го сложат във фризера за 5 минути.

Стегналото тесто се разточва до дебелина около 3 см. След това с помощта на формички се изрязват сладките. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 минути. Оставят се да изстинат и след това се украсяват.

За украсата може да използвате разтопен шоколад, да поръсите с шоколадови пръчици или кокосови стърготини. За целта шоколадът се разтопява на водна баня заедно с прясното мляко. Може да потопите целите сладки или да опитате да рисувате върху тях.

За цветна глазура може да използвате крема сирене, пудра захар, лимонов сок и безвредни сладкарски бои. С миксер се разбива крема сиренето, добавя се пудрата захар и лрмоновия сок. Сместа се разделя в отделни купички и се добавят различни цветове сладкарска боя.

Сладките се декорират с шприц или с помощта на лъжички. Накрая се добавят захарни пръчици, кокосови стърготини, настърган шоколад.

Какви са предимствата на кокосовата захар?

Обикновената бял захар внася единствено „празни” калории в организма, тя не съдържа полезни вещества. Това обаче не важи за кокосовата, защото тя е богата на полезни витамини и минерали и има известни антиоксидантни свойства. Характерна особеност е ниският гликемичен индекс при кокосовата захар – това означава, че не повишава толкова стръмно нивата на кръвната захар след консумация. По този начин тя е за предпочитане при диабетици.

Защо избираме клендв сироп, а не мед?

Пчелният мед безспорно притежава много полезни качества – съдържа важни витамини, не съдържа мазнини, има нисък гликимичен индекс. Кленовият сироп от своя страна съдържа желязо, цинк, какций и калий. Гликимичният му и ндекс и сладостта му са сходни с тези на меда.

Основната причина да избера кленов сироп за тази рецепта е, че след нагряване меда може да се метаболизира до вещества, които са потенциално опасни за здравето. Кленовият сироп е много добра алтернатива за печива и десерти, които претърпяват термична обработка. За да могат да се усвоят всички полезни качества на меда, той трябва да се консумира в суров вид.

Защо бялото брашно не е полезно?

Бялото брашно е силно преработено и при него липсват много ценни качества. За получаването му се премахва външната обвивка и зародиша на зърното, които са богати на витамини, минерали и фибри.. Затова за предпочитане е да се използва пълнозърнесто брашно, което е запазило полезните свойства. От друга страна бялото брашно също се причислява към храните с висок гликемичен индекс и дългата му консумация води до трайно повишаване на нивата на кръвната захар и риска от диабет.

- реклама -