Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди, чакат опашка пред БНБ

Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди.  Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева. Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че

е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато. Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия,

Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“

и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой. Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани.

Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти. Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор.

Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ. В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

БНБ пуска нова монета. Очаква се навалица

БНБ пуска в обращение от днес златна възпоменателна монета, посветена на 100-годишнината от създаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от централната банка.

Цената на монетата при пускане

в обращение е 1470 лева. Номиналната стойност на монетата е 100 лв. и тя е в тираж от 4000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в матиран сектор под нея са изписани номиналната стойност

„100 лева“ и годината на

емисията „2023“, а околовръст горе – „Българска народна банка“.

На обратната страна на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а под нея е изписана

годината „1923“.

Околовръст има надписи- отгоре „Богословски факултет“, а отдолу върху лента – „100 години“.

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

Всеки клиент ще може да закупи

от касите на БНБ само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, обясняват от централната банка.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на възпоменателната монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, той няма право

да закупи още една монета

като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД

за продажба в техни офиси и клонове.

Това е петата възпоменателна монета, която пуска БНБ през тази година след тези, посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров, 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет и 125 години от рождението на Димитър Талев, показва справка на сайта на БНБ.

- реклама -