Изненада на изборите във Франция: Съюзът на левите партии печели вота

Изненада на изборите във Франция: Съюзът на левите партии печели вота

За всеобща изненада съюзът на левите партии спечели парламентарните избори във Франция според първите прогнозни резултати, предаде АФП. Коалицията „Нов народен фронт“, в чийто състав влизат крайнолявата партия „Непокорна Франция“, Социалистическата партия, „Еколозите“ и Френската комунистическа партия, ще има в новия състав на парламента между 171 и 187 депутати, показват няколко екзитпола.

Месец след хода на президента Еманюел Макрон

да разпусне парламента, на второ място се нарежда досегашното президентско мнозинство – коалицията „Заедно“ – с между 152 и 163 депутати. В предишния състав на парламента макронистите имаха 250 депутати. При все това президентският лагер демонстрира неочаквана устойчивост, отбеляза АФП, имайки предвид, че социолозите прогнозираха да получи по-слаб резултат.

Трети е крайнодесният „Национален сбор“ с исторически голям брой депутати – между 134 и 152.

След като спечели първият тур на изборите, партията на Марин Льо Пен обаче остава след втория тур далеч от властта, тъй като получи по-нисък от очаквания резултат.

На четвърто място се нарежда консервативната партия „Републиканците“

с между 61 и 67 народни представители.

Първи реагира лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон,

представител на „Нов народен фронт“. Той заяви, че министър-председателят от макронисткия лагер Габриел Атал трябва „да си ходи“ и съюзът на левицата „да управлява“.

„Приливната вълна се надига. Тя не бе достатъчно висока този път, но продължава да се покачва.

И следователно нашата победа само беше отложена“, заяви на свой ред неформалната лидерка и председателка на парламентарната група на „Национален сбор“ Марин Льо Пен. „Имам прекалено много опит, за да бъда разочарована заради резултат, в който удвояваме броя на нашите депутати“, добави тя.

Макрон не направи изявление, но Елисейският дворец съобщи,

че президентът анализира изборните резултати и ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да реши на кого да възложи да състави правителство. Неговият премиер Габриел Атал съобщи, че ще подаде днес оставката си, но допълни, че е готов да остане на поста, докогато е необходимо.

Франция, един от стълбовете на Европейския съюз, се оказва в непознатите води

на трипартийността и липсата на мнозинство два дни преди срещата на върха на НАТО и три седмици преди началото на Летните олимпийски игри в Париж. Никой от основните три блока в страната няма да има необходимия брой от 289 депутати, т.е. абсолютно мнозинство, за да състави самостоятелно правителство.

Избирателната активност бе около 67 процента, най-голямата от 1981 г. насам.

Така нареченият „републикански фронт“, изграден между двата тура от макронистите и левицата, за да ограничат вълната на крайната десница, спечелила по-рано първия тур, даде резултат. При все това остава неясно как ще изглежда следващото правителство.

Гласоподавателите попариха надеждите на „Национален сбор“ да състави кабинет,

който щеше да е първото крайнодясно правителство от Втората световна война насам. За партията остава утехата, че вкарва рекордно голям брой депутати в Националното събрание, долната кармара на парламента.

- реклама -