електронните цигари

Изненада! Електронните цигари причиняват рак

Химикалите, използвани за направата на вкусове за електронни цигари са токсични и могат да причинят рак, установява изследване.

Веществата, които дават на тютюневата течност цитрусов и флорален аромат значително увеличават продукцията на свободни радикали.

електронните цигари

Свободните радикали са молекули, които увреждат здравите клетки в тялото и причиняват възпаление, сърдечни заболявания и дори рак.

Въпреки че 43% от електронните цигари на пазара стимулират производството на свободни радикали, ваниловата тютюнева течност беше определяна като способна да ги редуцира с до 42%. Това твърдение беше опровергано от изследване, публикувано едва преди месец.

Течностите за електронни цигари съдържат опасни химикали, включително растителен глицерин и пропиленгликол.

електронните цигари

В Съединените щати между 15-20% от учениците в 11-ти и 12-ти клас са опитвали вейп (електронно наргиле), а около 15% от възрастните използват електронни цигари.

Въпреки че течностите, използвани в електронните цигари са одобрени за човешка консумация, тяхната безопасност никога не е оценявана, когато се загреят. Горещата течност още повече увеличава производството на свободни радикали.

електронните цигари

Обект на изследването са 49 течности, които имат вкус и една, която няма. Екипът изучава химическото им съдържание. Оказва се, че химичните съединения, които придават цитрусов и флорален аромат, са линалол, дипентен и цитрал.

Д-р Робърт Тарран, участник в изследването от университета в Северна Каролина, обяснява:

„Установихме, че някои от съставките в тютюневите течности, ги правят по-токсични от никотина“.

електронните цигари

Учените от университета в Северна Каролина провеждат самостоятелно изследване върху токсичността на 48 течности от общо 7700 достъпни на пазара. Резултатите показват, че колкото повече вещества се съдържат в дадена течност, толкова по-токсична е тя. Най-опасни са вкусовете, които съдържат съединенията ванилин и цинамалдехид.

За вас, родители

Важно е да знаете как работят електронните цигари. Необходима е смес от (ароматизирана) течност и никотин, която да създаде дим. Този дим се вдишва, подобно на обикновената цигара.

Макар много хора да приемат, че тютюневата течност е безопасна за здравето, тя съдържа огромно количество токсини и канцерогени, включително и антифриз. Никотинът в електронните цигари влияе пристрастяващо и може да доведе до забавяне в мозъчното развитие на тийнейджърите.

Също така има случаи на експоадирали електронни цигари заради прегравяне или производствен дефект. Администрацията по храните и лекарствата не удостоверява електронните цигари като средство за преодоляване на обикновеното тютюнопушене.

Източник: Daily Mail

 

- реклама -