Измръзнали игуани бомбардират от дърветата жителите на Флорида

Измръзнали игуани падат от дърветата на Флорида. Живакът в термометрите в Маями показваше между 1 и 4 градуса по Целзий. Ниските температури вцепеняват студенокръвните влечуги и могат да причинят смърт.

„Това не е нещо, което обикновено можем да прогнозираме, но не се изненадвайте, ако тези дни видите премръзнали игуани да падат от дърветата”, написа в Туитър Националната метеорологична служба в Маями.

В съобщението на властите има предупреждение, че макар да изглежда, че игуаните са безжизнени „те не са мъртви“.

Зелените игуани се считат за вредители във Флорида, където причиняват значителни щети на всичко – от морските стени до тротоарите – да не говорим за застрашени от изчезване видове пеперуди и охлюви.

Такова време е много необичайно в слънчевия щат, където по това време на годината температури не падат под 18 градуса по Целзий.

Много хора нямат подходящо отопление у дома или по-дебели дрехи, за да се справят с изненадващия студ – същото важи и за животните във Флорида.

Миналия януари друг кратък студен фронт предизвика подобен потоп от падащи замръзнали игуани, а хората, които ги вземат в къщи, за да ги стоплят рискуват дивите влечуги да ги нападнат след като се „съживят”.

Игуаната не е местен вид във Флорида – пренесен е от преселници от Централна и Южна Америка през 60-те години.

- реклама -