времето, есен

Изминалият ноември е най-топлият в Европа откакто се правят измервания

 

Миналият месец беше най-горещият регистриран в Европа ноември, с най-високите есенни температури в историята, съобщи службата за сателитно наблюдение на Европейския съюз.

Анализът на температурата на повърхността и въздуха на Copernicus Climate Change Service (C3S) установи, че ноември 2020 г. е с 0,8 ° С по-топъл от 30-годишната средна стойност за 1981-2010 г. – повече от 0,1 ° С по-горещо от предишния рекорд.

Есента в северните райони (от септември до ноември) на Европа е била с температури с 1.9 градуса по Целзий над стандартния референтен период, с 0.4C по-високи от средната температура през 2006 г., която беше предишната най-топла. „Тези данни са в съответствие с дългосрочната тенденция на затопляне на глобалния климат“, каза директорът на C3S Карло Буонтемпо. „Всички политици, които приоритизират смекчаването на климатичните рискове, трябва да възприемат тези данни като сигнал за тревога и да обмислят по-сериозно от всякога как най-добре да спазват международните ангажименти, определени в Парижкото споразумение от 2015 г.“.

Тази сделка с изключително значение, която този месец навършва пет години, налага нациите да ограничат повишаването на температурата до „доста под“ 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Миналата седмица Световната метеорологична организация заяви, че 2020 г. е на път да бъде сред трите най-горещи години, регистрирани някога.

C3S заяви, че при оставащ само месец до края на 2020 г., тя е на ниво, съответстващо на 2016 г., настоящият рекордьор.

Сателитните изображения, анализирани от C3S, също показват, че нивото на арктически морски лед е втората най-ниско през ноември в базата данни, която започва през 1979 г.

Най-големите отрицателни аномалии на концентрацията на морски лед са в Карско море.

„Тази тенденция засяга и подчертава важността на цялостния мониторинг на Арктика, тъй като тя се затопля по-бързо от останалия свят,“ каза Буонтемпо.

Миналия месец температурите бяха значително по-високи от нормалните в Арктика и голяма част от Сибир и по-високи от средните в САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Източна Антарктида и по-голямата част от Австралия, съобщи C3S. Петте най-горещи години в историята са настъпили от 2015 г. насам.

- реклама -