Измериха 52 градуса в Турция

Измериха 52 градуса в Турция

Температурите в цялата страна са с 5-10 градуса по високи от обичайните за този сезон, заяви министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки в акаунта си в социалната мрежа Екс.

От град Шанлъурфа дойде новината, че термометрите в този район на Турция показвали 52 градуса. Шанлъурфа е най-южният град на Турция и там температурите са обичайно високи.

По възрастните се спасявали от жегата в джамиите, където през лятото е прохладно. А много жители на града се разхлаждали във водите на езерото Балъклъгьол, които се считат за лечебни. От Генералната дирекция по метеорология обявиха, че летните жеги ще продължат и през следващите дни.

На места се очакват и бурни ветрове, особено в западната част на Егейското крайбрежие, където вятърът ще духа със скорост 40/60 км/час, а по високите части – до 80 км/час.

Ето и прогнозите за времето в някои области на страната според централната метеорологична служба. В областта Мармара, която включва 16 млн. мегаполис Истанбул и принадлежащите селища, температурите са около 31-33 градуса, на места с разпокъсана облачност. Духа вятър със скорост 40-60 км /час.

В Одрин са измерени 36 градуса, в Къркларели и Коджаели – 30-32 градуса.

В егейската област, която е осеяна с морски курорти, времето е ясно, на места с лека облачност. В района на курортния окръг Мугла се очакват превалявания с гръмотевици. Духа вятър. В средиземноморската област, която включва курортната столица Анталия, температурите са 32-33 градуса.

В столицата Анкара и в град Ескшехир температурите са между 33 и 35 градуса.

Горещо е и в западните и източните черноморски области, където температурите са се повишили до 30 -32 градуса. В южните окръзи Диарбекир, Сиирт, Газиантеп, Шанлъурфа жегите са 42-52 градуса.

- реклама -