биткойни, бургаски бизнесмен, измама

Измамиха бургаски бизнесмен навръх Коледа: Откраднаха му половин милион в биткойни

С 500 000 лева в биткойни изгоря бургаски бизнесмен, след като беше хакнат навръх Коледа, съобщава в. „24 часа“. 34- годишният строителен предприемач се подлъгал по мейл, приканващ го да търгува на по-изгодна борса.

Мъжът се занимавал с биткойни от 5 години. Запалил се и инвестирал в собствена ферма. Имал стотици копачки, както и необходимите за тях системи с водно охлаждане. Освен с биткойни, почнал да се занимава и с други криптовалути като етери и монеро.

Постепенно се превърнал в един от най-големите играчи в региона. За щастие, имал няколко потрфейла в различните борси. Именно това го спасило от по-големи щети от хакерската атака, която преживял на 25 декември.

Тогава мъжът получил мейл уж от една от борсите. Всъщност името било почти същото, но на едно място буквата n била заменена с m Строителният предприемач не го забелязал. Затова кликнал на линка.

Отворил му се сайт, изглеждащ досущ като оригиналния. Мъжът се подлъгал, че трябва да въведе потребителското име, паролата си и номера на портфейла си. Правейки го, всъщност изпратил данните на измамниците, които получили пълен достъп до истинския му акаунт.

Веднага влезли и прехвърлили биткойните в друг портфейл, а оттам в още няколко, докато следите им се изгубят.

За късмет на бизнесмена това всъщност бил акаунтът му с най-малко криптовалута. Ставало дума за 5,82 биткойна. При цена от 86 000 лв. за единия към 25 декември грубата сметка показва, че мъжът олекнал с 500 хил. лв.

Веднага след като разбрал, че е измамен, той подал сигнал в отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Антимафиотите започнали проверка и стигнали до множеството трансакции. Следите обаче се губели, след като криптовалутата била обърната в традиционна и разпращана по света с парични преводи.

Смята се, че е изтеглена от финансови мулета, които получават по 50-100 евро за услугата. Парите се препират през 5-6 мулета, преди отново да бъдат обърнати в криптовалути и следите им да се изгубят безвъзвратно.

Любопитното е, че кражбата е станала от акаунта на предприемача в борсата Binance. Тя е една от най-големите, а през май тази година беше обект на хакерска атака. Тогава мошеници откраднаха от там биткойни на стойност 40 милиона долара по тогавашния курс на криптовалутата.

От базираната в Тайван борса съобщиха на 7 май за хакерската атака, при която чрез единична трансакция са изтеглени около 7000 биткойна. Хакерите използвали различни методи, включително фишинг и вируси, в нещо, което компанията описва като “мащабен пробив в сигурността”.

Това далеч не е първият път, в който криптовалутите са мишена на крадци. Технологията, за която се предполага, че е свръхнадеждна и сигурна, на практика се оказва забележително зле защитена.

- реклама -