катастрофа, Асеновград-Пловдив, жена, дете

Измами с коли: Бум на схемите със застраховки и с фалшиви катастрофи

Отбелязва се бум на застрахователните измами с коли у нас. Близо 20% от кражбите на автомобили са фиктивни, показват данните на полицията

Собствениците ги дават за разфасоване в автоморгите, а след това прибират застрахователната премия, твърдят разследващите.

Кражбата на линейка в Пловдив също е фиктивна. Прибира я не автокрадец, а собственик, който я е дал на лизинг, но не си е получил вноските, твърдят пред bTV отлично информирани източници от разследването.

По подобна схема стават и измамите в бизнеса с „Kаското” на средния клас коли.

„Автомобил, който е технически неизправен и ремонтът му струва една значителна сума, гражданинът решава да го обяви за откраднат, вместо да си го поправи”, обясни Антон Дерменджиев от сектор „Автокражби” на СДВР.

В моргите колите се изкупуват почти на безценица, след това се разфасоват и продават на части.

„Ако автомобилът е застрахован за 10 хиляди лева, те го взимат за 1000 лева, 1500 таван. За гражданина е важно да го пласира някъде, парите ще си ги вземе от застрахователната компания”, разясни Дерменджиев.

„Обикновено този тип измами се случват с автомобили с по-значителна стойност – за 30-40, дори 100 хиляди лева”, заяви Кирил Бошов, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Другият хит са схемите с фалшиви катастрофи.

Вече смачканите в чужбина возила се регистрират у нас, а след това измамниците инсценират катастрофа и прибират застраховката. От бранша признават, че щетите им са за стотици хиляди годишно.

Източник: bTV

- реклама -