Столична библиотека изложба български автори детска литература

Изложба на детски автори в Столичната библиотека

Столична библиотека дигитализира архивите си

Столична библиотека и Института за литература към БАН представиха изложба на 13 автори в детския периодичен печат.

„Целта на проекта е архивите, които притежаваме в Института за литература към БАН да бъдат дигитализирани и да станат достъпни за учащи се и да има насоченост към децата и студентите, и да им покаже, че литературната класика не е само едно скучно пространство, което е обект на анализи в училище, а българските писатели са личности със свой живот, нрави, любови“.

Това заяви директорът на Института за литература към БАН и ръководител на проекта доц. Елка Трайкова. Иван Вазов, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Михалаки Георгиев, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Никола Вапцаров и Димитър Димов са представени в експозицията.

Столична библиотека изложба български автори детска литература

Литература, достъпна за учениците

Чрез уникалните ръкописи се дава представа за това как се създава литературния текст, като по този начин той става по-достъпен, а и по-интересен за учениците, коментира Трайкова.

Като пример за това тя разказа за ръкопис на стихотворението “Жълтата гостенка” от Христо Смирненски – в него се вижда и желанието за живот на поета, както и следите от болестта. Това, според нея, дава един много по-различен поглед на децата към самото стихотворение.

Това, с което участва Столична библиотека е детският периодичен печат и изключително ценни документи, защото пазим архива на детския периодичен печат. Повече от 113 заглавия са включени и вече са дигитализирани”. Това разказа директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

 „Това е много малко известна история от българската литература за представянето на българските класици в детския периодичен печат до 1944 г. “, добави тя.

Хората могат да видят първите публикации на 13 български класици в детския периодичен печат също и илюстрации на много известни автори. Този детски периодичен печат до 1944 г., който е бил скрит от погледа на българския читател, може да покаже много за тези автори.

- реклама -