Иван Айвазовски
сн. Wikipedia "Дъга" Иван Айвазовски

Изложба на Айвазовски в Третяковската галерия вбеси Украйна

Властите в Украйна са вбесени от изложбата с творби на родения в Крим през XIX век художник от арменски произход – Иван Айвазовски.

Експозицията в момента привлича рекордни тълпи към Третяковската галерия в Москва.

Министерство на културата на Украйна призовава международните институции да бойкотират световноизвестния музей. Те заявяват, че това е изложба с произведения, откраднати от окупирана територия.

Русия анексира Крим през 2014 г.

Изложбата Айвазовски, която бе открита в Третяковската на 29 юли и продължава до 20 ноември 2016 г., привлича по 5000 посетители на ден. В нея са включени 38 произведения от Националната художествена галерия на Айвазовски във Феодосия, древен град на брега на Черно море на Кримския полуостров, където художникът е роден през 1817 г. и умира през 1900 г.

Спорът за произведенията на художника допълнително помрачи отношенията между Русия и Украйна.

Ето какво заявяват украинските власти  малко преди откриването на изложбата:

Министерство на културата на Украйна заявява: „Заради грубо нарушение от страна на Руската федерация на всички норми на международното право, включително и тези, произтичащи от нейната окупация на част от територията на Украйна, държавата ни е лишена от какъвто и да е контрол върху опазването на културните ценности на временно заетите територии, особено тези, които са неразделна част от фонда на музея на Украйна”

Украинското министерство призова държавите „да спрат сътрудничеството с руските институции, които боравят с културни ценности, неправомерно взети от територията на Крим, и по същия начин да се спрат чуждестранните изложби в такива руски музеи и руски музейни изложби в чужбина”.

Отговорът:

Татяна Карпова, заместник-директор на Третяковската галерия: „Ние не сме откраднали нищо от Феодосия, нито от Украйна. Ние просто го донесохме. Това е достатъчно често срещана практика за нас, да заемаме картини от музеи. Ние много съжаляваме, че отношенията ни са такива, че не сме в състояние да заемем произведения от украински музеи”. 

Това е най-новата линия на културните спорове в Крим след анексирането през 2014 г.

Музей в Амстердам бе въвлечен в конфликта, заради изложбата на скитско злато, която бе взета на заем от музей в Крим към момента на анексирането. Кримската институция си искат златото обратно, но Украйна казва, че тя е законния собственик. Изслушванията в този спор са насрочени за месец октомври от Амстердамския съд.

- реклама -