Хари Потър

Излизат нови 5 филма за Хари Потър

Излизат нови 5 филма за Хари Потър, обяви писателката Джоан Роулинг. По думите й, филмовата поредица „Фантастични животни и къде да ги намерим” цели пет, вместо първаначално обявените три части.

Киноисторията се базира на едноименната книга „Fantastic Beasts and Where to Find Them“.

„Мога да потвърдя, че ще бъдат заснети пет филма. В момента правя последните щрихи във втората част”, обяви в Роулинг в Туитър.

„Когато се запознаете с истинския размах на историята, ще разберете, че просто е невъзможно да се събере всичко в един филм”, обясни „майката” на момчето-магьосник Хари Потър.

Джоан Роулинг

Първият филм от поредицата ще бъде пуснат по кината на 18 ноември

Снимките за първата серия от новата поредица започнаха през август 2015 година под режисурата на Дейвид Йетс, който снима последните четири ленти за Хари Потър. Главната роля играе англичанинът Еди Редмейн – носител на „Оскар” за „Теория на всичко”.

Еди Редмейн

Героят му описва фантастичните създания, с които се среща в нещо като учебник за магьосници. Сценарият е на Роулинг.

„Фантастични животни и къде да ги намерим” е написана от Дж. К. Роулинг през 2001 г. Тя е за магическите създания в света на Хари Потър и е копие на учебника на Хари Потър, споменат в първата част „Хари Потър и философският камък”.

В свое интервю Роулинг заявява, че е избрала предмета за магически създания, защото е забавна тема, за която вече е събрала много информация. Името на Роулинг не е на корицата. Книгата е под псевдонима Нют Скамандър.

Хари Потър

През лятото стана известно, че Роулинг пуска и три сборника от кратки истории за света на вълшебниците. Общото им заглавие е Pottermore Presents. Това са кратки развлекателни разкази, които ще допълнят серията от книги за Хари Потър.

Сборниците „Власт, политика и досадни полтъргайсти“ (Power, Politics And Pesky Poltergeists), „Героизъм, трудности и опасни хобита“ (Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies) и „Хогуъртс: непълно и ненадеждно ръководство“ (Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide) бяха прадставени в началото на септември.

В новите разкази Роулинг запознава читателите с „тъмната страна“ от вълшебния сят на Хари Потър, който придобива все повече литературно-кинематографични и финансови измерения.

Хари Потър

Новата книга за Хари Потър вече се продава и на български

Новата книга на Джоан Роулинг „Хари Потър и прокълнатото дете“ съдържа сценария на постановката от Лондон. От вчера тя се продава и на българския пазар, а по-рано през годината само за три дни отбеляза рекорд по продажби в световен мащаб.

Въпреки че Джоан Роулинг вече заяви, че това е финалната част от поредицата за „Хари Потър“, тя вероятно се е замислила след огромния успех на наскоро излязлата книга, определена за най-продаваната на десетилетието.

Специалният тираж на сценария излезе на пазара на 31 юли, с цена 20 паунда. Това издание ще бъде заменено с окончателно издание, което ще бъде публикувано в началото на 2017 г. То ще включва последните сценични насоки, анотации и друго допълнително съдържание, което да предизвика феновете, така че книгата да осъществи отново огромни продажби.

- реклама -