Излиза „изгубен“ албум на Джон Колтрейн

Загубен албум на легендарния Джон Колтрейн ще се появи на бял свят след три седмици. Името му е Both Directions at Once: the Lost Album. Материалът за него е бил записан на 6 март 1963-а в студиото Van Gelder в Ню Джърси. В квартета, освен Колтрейн, са още Джими Гарисън (двоен бас), Елвин Джоунс (барабани) и Маккой Тайнър (пиано). Те са фигурите и зад класики като A Love Supreme, Coltrane и Ballads.

Мастъртейпът от сесията остава в студиото и по-късно е изхвърлен. Най-вероятно това се е случило през 70-те, когато лейбълът Impulse! опитва да намали разходите си за складови помещения. Колтрейн обаче дава своето копие от записа на съпругата си Наима. При това, въпреки че вече имат проблеми, които водят и до развода им през 1966-а. Наима запазва записа и той се предава като наследство в семейството ѝ.

Колтрейн

Новите композиции

От седемте композиции две са абсолютно нови и нечувани досега. Те се казват Untitled Original 11383 и Untitled Original 11386, като са изпълнени на сопрано саксофон. За друга композиция – One Up, One Down – това е първата студийна версия. Тук е и нечувана досега версия на Nature Boy на Нат Кинг Коул – само три минути, без сола.

- реклама -