учени

Излъгали ни за захарта. Тя е по-опасна отколкото ни казват учените

Влиятелни учени са получили пари от захарно лоби, за да омаловажат ролята на захарта при причиняването на сърдечни болести в известен свой доклад от 60-те. Това показват новопубликувани данни, цитирани от в. „Гардиън“.

Изследователите, подкрепяни от захарната индустрия, са посочили хранителните мазнини като основна причина за коронарна болест на сърцето, вместо захарта.

624-400-zahar-biala-buchkaБитката в хранителната индустрия

Въпреки че докладът е на повече от 50 години, неговият пример показва битката, която се води в хранителната индустрия, опитвайки се да се противопостави на негативните ефекти от прекомерната захар, посочва още изданието.

Откритията идват на базата на документи, открити наскоро от учен в Университета в Сан Франциско. От него става ясно, че международната Захарна асоциация, известна тогава като Фондацията за изследвания на захарта, е платила на експерти през 1967 г. да направят преоценка на ролята на захарта при сърдечните болести.

Тримата учени от Харвард, които са извършили анализа, са получили суми, еквивалентни на сегашните 50 000 долара от своята работа за Фондацията за изследвания на захарта.

Според коментар на Марион Нестле, публикуван заедно с откритията за фалшифицираното проучване, хранителната индустрия продължава да влияе върху науките за хранене.

„Спонсорството на хранителните компании, преднамерено или не манипулативно, подкопава общественото доверие в науките за хранене, допринася за объркването на обществеността за това какво да ядат“, посочва Нестле.

Отговорът на Захарната асоциация

В свое изявление Захарната асоциация посочи, че Фондацията за изследвания на захарта е трябвало да упражни повече прозрачност при изготвянето на своето проучване. Обвинява обаче авторите на новите открития в търсене на сензационност.

- реклама -