Изкуствен интелект ще диагностицира Паркинсон 7 години преди появата на симптомите

Изкуствен интелект ще диагностицира Паркинсон 7 години преди появата на симптомите. Екип от изследователи, ръководен от учени

от Калифорнийския университет

и Университетския медицински център в Гьотинген, Германия, е разработил кръвен тест, използващ изкуствен интелект (ИИ), за предсказване на болестта на Паркинсон до 7 години преди появата на симптомите.

Паркинсон, най-бързо развиващото се невродегенеративно заболяване,

понастоящем засяга близо 10 милиона души по света. То се причинява от смъртта на нервните клетки в субстанция нигра на мозъка, което води до загуба на производството на допамин поради натрупването на протеина алфа-синуклеин.

Настоящото лечение включва заместваща терапия с допамин след проява на симптоми,

като треперене и проблеми с паметта. Ранното прогнозиране може да даде възможност за лечение, което да защити клетките,

произвеждащи допамин, и потенциално

да забави или спре развитието на болестта. В изследването, публикувано в Nature Communications, е използвано машинно обучение за анализ на осем биомаркера, базирани на кръв, като е постигната 100% точност на диагнозата.

Тестът е допълнително валидиран върху 72 пациенти

с разстройство на поведението с бързи очни движения (iRBD) – състояние, предшестващо синуклеинопатии като Паркинсон. Изкуственият интелект точно прогнозира, че 79 % от пациентите с iRBD ще развият Паркинсон.

Съавторите д-р Майкъл Бартл и д-р Джени Хелквист подчертават,

че идентифицирането на тези протеини в кръвта може да даде възможност за по-ранни лекарствени терапии, които потенциално да забавят развитието на болестта.

Екипът, включващ и професор Кайлаш Бхатия,

продължава да тества точността върху високорискови лица и има за цел да разработи по-прост тест за кръвни точки за още по-ранно откриване.

 

- реклама -