Изкуствен интелект показа живота след 50 години

Учени от САЩ, Канада и Шри Ланка представиха доклад за човешкия живот след 50 години в условията на глобалното затопляне. Експертите разказаха как ще изглеждат съвременните места за живот.

Оказа се, че основната заплаха за настоящите мегаполиси са неконтролируемите ландшафтни пожари и мащабните наводнения. Според прогнозата, за половин век средната температура ще се повиши с повече от 3 градуса. Това ще предизвика повишаване на нивото на Световния океан, ще доведе до промяна в нормите на валежите, границите на моретата и океаните, наводняване на цели градове.

По време на проучването експертите са използвали изображения от Google Street View на същите улици преди и след реални наводнения и пожари. Компютърът накрая се научил да разпознава разликата и самостоятелно да рисува изображението „след“. За бъдещето групата международни анализатори са добавили изчисления за изменението на климата в САЩ за следващите 50 години. Технологията демонстрира огромни обгорени зони и цели квартали, намиращи се един или два метра под вода.

Експертите планират да усложнят алгоритъма, да включат в него други природни и човешки фактори на влияние, както и различни сценарии за развитието на световната цивилизация.

- реклама -