100 грама череши съдържат 52 калории. Те се ценни не само заради прекрасния им вкус, а и заради полезните им свойства. Черешите съдържат голям брой микроелементи: желязо, кобалт, хром, сяра, калий, йод, ванадий, фосфор, рубидий, молибден, фолиева киселина. Също така витамини от групи А, В, С, Е, Н. Този плод може да подпомогне за повишаване на нивото на хемоглобина в кръвта, превенция на инсулти, инфаркти, тромбоза, пише vesti.bg.
Днес сме ви подготвили няколко интересни рецепти, с които да направите консумацията на този невероятен плод още по-вълнуваща.
1. Кекс с череши
Необходими продукти:
200-300 грама череши,
2 броя яйца,
1 чаена чаша захар,
1 чаена чаша и половина брашно,
4-5 супени лъжици олио,
сокът от половин лимон,
150 мл. прясно мляко,
10 грама бакпулвер,
2 броя ванилия,
2 супени лъжици какао
Начин за приготвяне:
Първо измийте черешите и премахнете костилките. Сложете ги в една купа и добавете няколко лъжици брашно и захар, след което внимателно разбъркайте. В отделен съд разбийте яйцата и добавете останалата захар, както и олиото, млякото и лимоновия сок.
Разбъркайте добре. Смесете брашното, бакпулвера и ванилията. Към тях добавете яйчената смес и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Отделете една чаша от нея и прибавете какаото. Намажете форма за кекс с олиото и изсипете сместа, наредете черешите отгоре и за финал добавете чашата с какаото.
Загрейте добре фурната и оставете кекса да се пече около 30-40 минути. Можете да проверите дали е готова чрез клечка за зъби. След като се охлади поръсете с пудра захар и консумирайте с удоволствие.
2. Смути с череши
Необходими продукти:
100 грама череши,
половин чаена чаша кисело мляко,
1 банан,
сокът от половин лимон,
няколко бучки лед
Начин на приготвяне:
Поставете всички съставки в блендер и смесете до получаване на хомогенна смес. Охладете течността с бучките лед и сервирайте. В случай, че не е достатъчно сладко, можете да добавите малко мед.
3. Крем с череши
Необходими продукти:
50 грама череши,
2 кафени лъжици бяло брашно,
1 кафена лъжица царевично брашно,
2 броя яйца,
1 кафена лъжица грис,
200 мл. прясно мляко,
1 ванилия,
захар
Начин за приготвяне:
Яйцата и захарта поставете в подходящ съд за разбиване и разбийте с миксер. След като получите хомогенна смес, добавете млякото, двата вида брашно и гриса.
Разбъркайте с миксера, докато се получи гладка смес. Добавете ванилията и сложете на слаб огън да заври до получаване на кремообразна смес. Не забравяйте да разбърквате първоначално от време на време, а когато започне да се сгъстява кремът, бъркайте интензивно.
Почистете черешите и ги нарежете до желаната от вас големина на парчетата. След като кремът се охлади, прибавете нарязаните череши, разбъркайте и сложете в купички или чашки. Накрая украсете по желание, например с цели череши.