Изкушение: Ароматни питки със сирене (Рецепта)

Изкушение: Ароматни питки със сирене. Днес ще ви предложим една семейна и издържала теста на времето рецепта за питки със сирене. Или „сиреньови питки“.

Необходими продукти:

за кваса:

мая – 1 кубче, брашно – 1 чаена чаша,

топла вода – 250 мл,

захар – 1 супена лъжица;

за тестото:

брашно – 4 1/2 чаени чаши (600-650 грама),

кисело мляко – 1/2 чаена чаша,

яйца – 2 броя,

оцет – 1 супена лъжица,

олио – 1 супена лъжица,

сол – 1 чаена лъжица,

сирене – 150 грама (натрошено),

краве масло – 100 грама,

жълтък – 1 брой

Начин на приготвяне:

В купа изсипете 250 мл топла вода, разтворете в нея кубчето мая, добавете брашното и 1 супена лъжица захар. Бъркайте до получаване на еднородна каша, покрийте с кърпа и оставете съда на топло, докато сместа втаса – трябва да се надигне двойно и да се получат балончета. Докато чакате сместа с маята да втаса, пресейте брашното.

В отделен съд разбъркайте яйцата, заедно с киселото мляко, солта, олиото и оцета. След като сместа с маята е втасала, добавете към нея течната смес с яйцата, като леко разбърквате. При непрекъснато бъркане малко по малко добавете пресятото брашно и замесете меко тесто, което трябва да поставите в голяма купа, пише skafeto.com. Оставете тестото да втаса на топло за около 40-50 минути, докато удвои обема си.

След като тестото втаса, идва моментът, в който трябва да оформите питките. Разделете тестото на три равни части. Всяка част разтеглете на правоъгълник, който трябва да намажете с разтопено на водна баня масло. Поръсете обилно с натрошено сирене. Навийте правоъгълника откъм широката страна, така че да се получи дълго руло. Нарежете рулото на колелца. Колелцата наредете плътно в тава, предварително намазана с мазнина. Накрая намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, или докато питките придобият апетитен златист цвят. Повторете процедурата и с останалите две части тесто. Това е нашата рецепта за питки със сирене!

- реклама -