Изкуплението Шоушенк Стивън Кинг

„Изкуплението Шоушенк“: 10 интересни факта за филм №1 за всички времена

За феновете на киното, а и за по-голямата част от почитателите на Стивън Кинг, „Изкупението Шоушенк“ е една от най-великите кинотворби на всички времена!

И макар мнозина да свързват името на Кинг с ужаси и извънземни, „Изкуплението Шоушенк“, както и „Зелената миля“, нямат нищо общо с научната фантастика или психо трилъра. И двата филма обаче приковават вниманието от първата до последната минута, оставяйки у зрителя усещане за нещо наистина невероятно, въпреки мрачната сцена на действието и напълно реалистичния декор.

Филмът се базира на „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“ – една от новелите в сборника на Кинг „Особени сезони“. Други две от четирите произведения в него също са екранизирани  – „Ученик за пример“ и „Трупът“ (под заглавие Stand By Me / „Бъди до мен“).

Всяка от четирите новели отговаря на определен сезон и е написана след приключването на негов роман.

Писателят обяснява, че в тази новела са събрани всичките му спомени от затворническите филми, които е гледал като дете.

Сюжетът се върти около живота на банкера Анди Дюфрейн (Тим Робинс) в затвора, след убийството на жена му и нейния любовник. Осъден (несправедливо) е да излежи две доживотни присъди, за всяка от жертвите, в щатския затвор „Шоушенк“. Там той се сприятелява с месния черноборсаджия Ред (Морган Фриймън), който му доставя геоложко чукче, с което в свободното си време Анди да оформя камъни.

Новобранецът е подложен на систематичен тормоз от група хомосексуални затворници, познати като „Сестрите“. Всичко това приключва, когато корумпираната управа на затвора и самите затворници се възползват от счетоводния гений на Дюфрейн и започват да трупат нерегламентирани приходи.

През това време Анди методично копае с геоложкото чукче тунел към свободата си, хитроумно прикрит от плакати на супер модели. В крайна сметка бяга от затвора, като при това разкрива далаверите на шефа на затвора, а с приятеля си Ред се срещат на плажа.

Франк Дарабонт е не само режисьор, а и автор на сценария, а филмът е считан за една от най-добрите филмови екранизации по Стивън Кинг.

Ето няколко любопитни факта за „Изкуплението Шоушенк“:

1. Филмът е на първо място в класацията на IMBd за филмите на всички времена. Интересен факт е, че лентата не се радва на особен успех в киносалоните, но за сметка на това е най-тиражираният филм по видеотеките и кабелните оператори. Вероятна причина за велият първоначален интерес е силната конкуренция от страна на „Форест Гъмп“, „Криминале“ и „Скорост“.

2. Стивън Кинг продава правата върху новелата си за 5 000 долара. Той никога не осребрява чека и години след екранизацията го изпраща в рамка на режисьора Франк Дарабонт с бележка, която гласи: „В случай, че някога ти се наложи да си платиш гаранцията. С обич, Стив“!

3. Том Ханкс, Кевин Констнър, Том Круз, Никълъс Кейдж, Джони Деп и Чарли Шийн също са били канени да влязат в ролята на Анди Дюфрейн. Том Ханкс отказва заради участието с във „Форест Гъмп“, а Кевин Костнър предпочита да режисира собствения си „Воден свят“.

4. Една от причините, поради която не е  използвано пълното заглавие на новелата на Стивън Кинг – „Рита Хейуорт и изкуплението на Шаушенк“, е, че в Холивуд мислели, че това всъщност ще бъде биография на Рита Хейуърт.

Франк Дарабонт дори получил молби за прослушване от няколко актриси и супермодели и техните агенти за ролята.

5. Вътрешните кадри са заснети в бившия щатски затвор в Мансфийлд, щата Охайо. Той е в толкова лошо състояние, че преди снимките се налага да се извършат ремонти. Повечето от кадрите са заснети в студио, тъй като продуцентите решават, че ще бъде по-евтино да се изградят декори, дублиращи интериора, отколкото да се обновяват тези в Мансфийлд.

Освен това съоръжението е в близост до самолетна писта, което причинява проблеми със звука. Това не пречи мястото да привлича хиляди туристи.

6. В книгата героят на Морган Фрийман е червенокос ирландец, а за ролята били спрягани Харисън Форд, Клинт Ийстуд, Робърт Редфорд, Пол Нюман. Във филма Ред е афроамериканец и обяснява прякора (буквално – „червен“) с ирландския си произход.

Младежките снимки от затворническото досие на Ред всъщност са на Алфонсо Фрийман – сина на Морган, който се снима в епизодична роля както тук, така и в друг филм с баща си – „Седем“.

Персонажът на Тим Робинс също е описван като нисък, но актьорът е с близо двуметров ръст.

7. Тим Робинс нямал никакво желание да се потапя в калните води от канализационната тръба, по която героят му се измъква от затвора, защото химик изследвал течността и я определил като „смъртоносна“. В крайна сметка актьорът заснел сцената, промъквайки се през смес от талаш, шоколадов сироп и вода.

Прочутият кадър, в който Анди (Тим Робинс) изпълзява от земята под проливния дъжд, е единственият, който можел да бъде ползван във филма. Останалите от този дубъл се оказали негодни, защото били разфокусирани.

8. Заснемането на откриващата сцена на филма, където Анди и Ред говорят в двора на затвора, отнема 9 часа. През цялото това време Морган Фрийман играе бейзбол без никакви оплаквания. На следващия ден обаче се появява с превръзка на ръката. В същото време актьорите непрекъснато роптаели срещу безкрайното повторение и дубли на сцените, с които е известен Франк Дарабонт.

В един от снимачните дни Морган Фриймън се вбесява, разкрещява се и отказва да продължи снимачния процес, независимо от недоволството на взискателния режисьор.

9. Според новелата на стената в килията на Анди Дюфрен с течение на времето висят четири плаката: Джейн Мансфилд, Линда Ронстад, Хейзъл Корт и Рита Хейуърт, докато във филма през годините се сменят три – само кинозвезди: Рита Хейуърт, Мерилин Монро и Ракел Уелч.

10. Макар и получил огромно признание с течение на времето и няколко номинации за престижни награди, „Изкуплението Шоушенк“ така и не взима нито една статуетка. Има седем номинации за Оскар през 1995 година, две за „Златен глобус“ през същата година и т.н. Получава само награда​ ​на Американското дружество на операторите за изключителни постижения в операторското майсторство​ в театрална прожекция.

Истинска история:

На среща с читатели Стивън Кинг подписвал книга за внука на достолепна дама. Тя му казала, че сигурно е много талантлив, но е жалко, че пилее дарбата си и пише ужаси, а не нещо истински дълбоко. Ако го направел, можело и да снимат филм по негово произведение. Той я попитал какъв примерно. Ами, като „Зелената миля“ или „Изкуплението Шоушенк“ – авторитетно отвърнала тя.
– Ами, аз ГИ НАПИСАХ, отговорил Кинг.
– Да, бе, как не! – троснала се тя и си заминала.

- реклама -