борса борсов индекс

Изключват Креди Суис и Дойче Банк от борсовия индекс Euro Stoxx 50

Акциите на „Креди Суис“ и „Дойче Банк“ ще бъдат изключени от базата на борсовия индекс Euro Stoxx 50 на 8 август, съобщава Ройтерс.

Те ще бъдат заменени с акции на технологичната компания ASML Holding и строителната фирма Vinci. Това потвърди операторът на индекса Stoxx Ltd.

Акциите на двете банки бяха изключени, след като от началото на годината техните котировки спаднаха с повече от 45%, припомня Ройтерс.

Индексът Euro Stoxx отразява оценката на европейските финансови пазари на най-големите 50 европейски компании.

Германската фондова борда Deutsche Bоеrse и лондонската фондова борса London Stock Exchange (LSE) обявиха  в средета на март сливането си. По този начин създадоха гигантски европейски борсов оператор.

Така индексите Euro Stoxx 50, FTSE 100 и DAX вече са под един покрив.

Въпреки че компаниите обявяват „равноправно сливане“, акционерите на германския оператор получиха 54,4% от разширената група. Ръководителят на германската борса Карстен Кенгетер е главният изпълнителен директор. Бордът е разпределен по равно между директори от двете държави.

Прогнозите са, че Обединеният борсов оператор ще бъде най-големият в света по приходи и вторият най-голям по пазарна стойност. Той ще бъде силен конкурент на американските CME Group Inc., Intercontinental Exchange Inc. и Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd.

Новият борсов оператор е доминант в Европа, като планира да разшири дейността си в Азия и САЩ.

- реклама -