Харви Уейнстейн, БАФТА, Оскар, сексуално посегателство

Изключиха Харви Уайнстийн от БАФТА, Американската академия обсъжда членството му

Холивудският филмов продуцент Харви Уайнстийн беше изключен от комитета на наградите БАФТА.

Това предадоха световните агенции.

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите Оскар, ще свика извънредна среща, за да обсъди обвиненията в сексуален тормоз срещу продуцента.

Харви Уейнстейн секуално насилие продуцент уволнен

„Академията счита описаното в обвиненията срещу Харви Уайнстийн поведение за отблъскващо и накърняващо високите етични стандарти на организацията и на цялата творческа общност, която тя представлява“, се посочва в направеното изявление.

Американската кино академия ще има извънредно събрание тази събота, за да обсъди обвиненията срещу продуцента и следващите им действия.

Филми, продуцирани от компаниите на Харви Уайнстийн – „Мирамакс” и „Уайнстийн къмпани” – са получили до момента колосалните 81 награди „Оскар”.

Междувременно Пиер Лекюр, президент на наградите в Кан, коментира, че осъжда поведението на Уайнстийн.

След Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли, актрисата и модел Кара Делевин също го обвини в неподходящо поведение. По думите ѝ той се е опитал да я целуне на няколко пъти.

Френската актриса Лея Седу, която игра във филмите за Джеймс Бонд, също разказа за нейното преживяване с филмовия продуцент. Тя била поканена на питие в хотелската  стая на Уайнстийн.

„Говорехме си на дивана, когато изведнъж той скочи и се опита да ме целуне. Трябваше да се защитя. Той е голям и дебел и се наложи да използвам доста сила”, пише тя в писмо до „Гардиън”.

Въпреки обвиненията от нюйоркската прокуратура заявиха, че нямат достатъчно солидни доказателства, за да повдигнат обвинение срещу Уайнстийн.

- реклама -