Джамбазки ВМРО управление проблеми патриоти мигранти вот чужбина

Изказване на Джамбазки възмути европарламента, започва проверка

Европейският парламент ще разследва евродепутата Ангел Джамбазки за расистки изказвания. Това става малко повече от седмица, след като той беше заловен да кара в пияно състояние.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви днес, че ще провери изказване на Джамбазки по отношение на евродепутати от парламентарната транспортна комисия.

Поводът за разследването е, че българинът е акцентирал върху етническия произход на двама свои колеги от Франция и Германия, които са съответно от алжирски и турски произход. Обидените са Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите

„Всички тук сме евродепутати и всички сме с различен произход. Не може колеги да бъдат посочвани заради произхода им. Призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, настоя съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс.

Към неговите думи се присъедини председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, която заяви, че ЕП е на всички европейци. „Правилата тук трябва да бъдат спазвани, думите към евродепутатите Карима Дели и Исмаил Ертуг са напълно неприемливи. В ЕП не може да се правят расистки изказвания, това е напълно недопустимо“, добави тя.

Джамбазки бе цитиран в български медии с думите, че председателят на парламентарната транспортна комисия Карима Дели е „французойката от алжирски произход“, а един от авторите на променените правила за международните пътни превози Исмаил Ертуг – „германец от турски произход“.

Коментарът на Джамбазки бе свързан с усилията на двамата му колеги, довели до неокончателното одобрение на промени в ущърб на българските превозвачи.

 

 

- реклама -