Рашков: В ход е изваждането на пожарната и превръщането ѝ в самостоятелна държавна агенция (На живо)

В ход е изваждането на пожарната и превръщането ѝ в самостоятелна държавна агенция към МС. Ще се обсъди дали не е целесъобразно към нея да се включват и служби за спешна помощ и други структури, като 112.

Идеята е да се запазят правата на всички служители.

Това заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков по време на изслушване в Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС, предаде репортер на Novini.bg.

По време на заседанието на комисията не присъстваха представители на ДПС и ГЕРБ.

„Споровете дали противопожарната служба да бъде в МВР приключиха. Това е една от службите в МВР“, която няма полицейски функции, подчерта вътрешният министър.

Чувам неподготвени изказвания, че изваждането на пожарната от МВР не е съществена реформа. Реформа е, когато една държавна служба се изчисти от несвойствените функции на МВР. Освен, че ще се обособи тази нова служба, нейните функции ще бъдат разширени“, обясни министър Рашков.

Бойко Рашков коментира и тежката катастрофа от снощи, взела две жертви в столицата. „Информацията, която имам е от проведената оперативка. Има данни, че е имало съучастник една жена, която е установена. Главното действащо лице е издирвано, но вече е налице. При разкриването на случая сме напред“, уточни Рашков.

От БСП поискаха уточнение, тъй като в случая се касае за рецидив на престъпленията на лицето, причинило катастрофата. „Стана ясно, че това лице е криминално проявено, книжката му е била отнета още през 2009 г. и т.н. От дейността на МВР би имало смисъл, когато такива престъпления биват разкривани, а лицата изпратени в затвора.

„Не можем да вървим само по пътя за повишаване на наказаният, защото очевидно това не може да бъде решението. Да, трябва да се вземат по-строги наказателни мерки в подобни случаи. Трябва да се постави и въпроса докога на такива лица ще се назначава охрана от МВР, защото са защитени лица на Прокуратурата и се касае за следствена тайна“, добави вътрешният министър в оставка.

Петър Петров попита министър Рашков кое куца законодателно, при положение, че извършителят има издадени 49 акта за нарушения и с фалшива книжка. Когато имаме подобен крещящ рецидивизъм кое следва да се промени, за да не допускаме да излизат на пътя подобни шофьори?

„Във всички случаи той ще бъде санкциониран. Не можем да попречим обаче той да излезе от гаража си. Важно е доколко санкцията ще има възпиращ ефект. В НК има санкция за вода, управляващ без свидетелство за управление. С другите номера той ще заблуди първоначално органите на реда, той вероятно е имал определени мотиви. Това трябва да бъде предотвратено“, каза той. По думите му най-важна е превенцията.

- реклама -