Изкачване на Копитото в памет на Боян Петров

,Измина почти една година, откакто България се раздели физически, но не и духовно с един от вдъхновителите си – Боян Петров. За да продължат паметта и мисията му живи, семейството и приятелите на Боян за втора поредна година организират масово изкачване до Копитото, по време на което всеки, включил се в него, ще отдаде своята почит към алпиниста.

Денят, в който стотици хора ще тръгнат по любимия му маршрут, е 18 май. Разликата тази година е, че събитието ще има и състезателен характер.

Днес всички вдъхновени от постиженията и мечтите на Боян можем заедно да изкачим неговата любима пътека за тренировки от Княжево до Копитото. Семейството и приятелите му превръщат ежегодното изкачване в средата на май в традиция. Всеки път го посвещаваме на един от върховете покорени от Боян, но ще се стремим към своите собствени, както той ни показа. Тази година скоростното изкачване е посветено на Гашербрум I (8068 м) – първият от серията осемхилядници, изкачени от Боян.

„Надяваме се, че всеки финиширал ще намери смелост и мотивация да се изправи пред собствените си върхове, и с цялата си енергия и воля да направи първата си крачка в своето собствено голямо Пътешествие!“, казват организаторите.

Записването за състезателната част става на специалния интернет сайт за събитието.

Всеки стартирал от Княжево и финиширал на Копито ще получи медал със специален дизайн на Гешербрум I и сертификат. За победителите жени и мъже е предвидена премия от 1000 лв., а за второ и трето място, съответно: 500 и 200 лв.

Стартът на състезанието по скоростно изкачване до Копитото е в 9 часа, от Бар Шишарка, в Княжево. Състезателите ще бъдат пускани на вълни за да се избегне прекаленото струпване на хора по пътеката. Финалът е на Копитото, където ще има церемония по награждаването.

Целият маршрут ще бъде маркиран. Опитен екип от Спортна академия ще следи за спазване на правилата и безопасността по трасето. Веднага след приключване на скоростното изкачване на регистрираните участници, всеки ще може да мине по пътеката и да се присъедини към празника на Копитото.

- реклама -