АЕЦ Белене

Ижорските заводи изпратиха втория корпус на реактора за АЕЦ „Белене“

Ижорските заводи, влизащи в Групата ОМЗ, успешно изпратиха и втория корпус на реактора за АЕЦ „Белене“.

В съответствие с договора, сключен през 2008 г., Ижорските заводи са изработили два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса за атомни реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за активно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора, възли на главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур.

От момента на приключване на изработването, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването. Изпращането на оборудването от цеховете на Ижорския завод към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране в България започна през януари 2017 г. Първият корпус на реактора за АЕЦ „Белене“ бе изпратен през февруари 2017 г.

Ижорските заводи са едно от най-старите промишлени предприятия в Русия, основано през 1722 г. по указ на Петър I. Днес Ижорските заводи са съвременно машиностроително предприятие, което проектира и изготвя оборудване за обекти за атомната енергетика, химически и петролен инженеринг.

Публичното акционерно дружество Обединени машиностроителни заводи (Група Уралмаш-Ижора) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализираща в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимическата и нефтогазовата, минната промишленост, както и в производство на специални стомани и предоставяне на промишлени услуги. Производствените площадки на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на Групата ОМЗ е „Газпромбанк“.

- реклама -