остров, моряци, SOS

Изгубени! Огромен надпис SOS спаси моряци от необитаем остров

Трима моряци бяха открити на необитаем остров в Тихия океан, благодарение на огромен надпис SOS върху пясъка.

Това съобщи австралийското Министерство на отбраната, цитирано от „Гардиън“.

„Съобщението SOS, изписано на плажа, е било забелязано от въздуха от австралийски и американски самолети по време на издирване“, се казва в съобщение на уебсайта на министерството.

На 30 юли мъжете отплавали от атола Пулават в седемметрова лодка и планирали да изминат 43 км до атола Пулап, но се загубват по пътя. Островът, където са намерени моряците, се намира на 190 км от мястото, откъдето са потеглили.

Състоянието на мъжете се оценява като задоволително, военните са им осигурили вода и храна.

„Гордея се с реакцията и професионализма на всички на борда, когато изпълняваме задължението си и допринасяме за безопасността в морето, където и да сме по света“, каза командирът на хеликоптера Тери Морисън.

Микронезийски патрулен кораб отплава към острова, за да вземе мъжете.

Федеративните щати Микронезия, в западната част на Тихия океан, се състоят от повече от 600 малки острова, разпръснати над огромна част на океана.

Необитаемият остров Пикелот е дълъг по-малко от половин километър. Той е нисък коралов атол, силно залесен и дом за гнездене на морски птици и костенурки.

През 2016 г. двойка, която се изгуби на необитаемия микронезийски остров Източен Фаю за една седмица, беше намерена от военноморските сили на САЩ, след като написа голям знак SOS в пясъка.

- реклама -