Караваджо

Изгубена картина на Караваджо е купена от мистериозен купувач преди да стигне до аукциона

Картина, за която се смяташе, че е „изгубен шедьовър“ на Караваджо, е била купена два дни преди да отиде под чука във Франция.

„Юдит обезглавява Олоферн“ на италианския ренесансов художник Микеланджело да Караваджо, намерена на тавана на стара къща във френския град Тулуза, е била „грабната“ от чуждестранен купувач, съобщиха от аукционната къща днес.

Близо 400 години се смяташе, че платното е безвъзвратно загубено

Точно преди две години – през април 2014 г. обаче картината е открита в Тулуза, в югозападната част на Франция. Нейният собственик, които искал да разбере откъде капе вода от тавана, се натъкнал на помещение, в което никога не е влизал. Там той видял една стара картина, на която е изобразена библейската сцена – еврейската вдовица Юдит обезглави асирийския пълководец Олоферн, за да защити обсадения си град.

Караваджо е нарисувал две версии по мотива от библейската притча. Първата версия била сътворена в Рим през 1588-1589 година и се съхранява в римската галерия „Палацо Барберини“. За местонахождението на втората версия на картината, нарисувана в Неапол десет години по- късно, не е било известно нищо от началото на XVII век.

Експертът по изкуствата, който е регистрирал картината, каза, че тя е на стойност между 100 и 150 милиона евро (над 170 милиона долара).

- реклама -