Изградиха хотел върху изстиналата лава на най-активния вулкан в света

Орегонски архитекти изградиха две малки къщи върху 300-годишна лава на Хаваите

Павилионите изпълняват ролята на хотел. Той привлича посетители, които търсят прохлада и бягат от горещините в града. Освен това гледката от прозореца е невероятна – надолу в котловината разтопената лава се влива в морето.

Домът с площ от 450 квадратни метра се нарича Феникс Хаус, тъй като „буквално се издига от пепелта“ в основата на вулкана Килауеа – който непрекъснато изригва от 1983 г. насам.

Къщата е на разположение на гостите за резервация. Посетителите трябва обаче трябва да пътуват четири километра по лавата, за да достигнат до нея. „Изградихме тази къща с дълбоко уважение към Майката Земя“, казва ръководителят на проекта Бейхард.

 

 

Къщата е разделена на три нива – обзаведена е със спалня, кухня, тераса и душ. Сградата е облицована с дърво, почерняло с помощта на древната японска техника за захар на Shou Sugi Ban, за да се слее с тъмния околен пейзаж. Рециклиран, ръждясал гофриран метал покрива покрива, за да имитира цвета на горещата лава. Основите минимално докосват земята, за да може покълналите растения да се развиват.

Втората къща изпълнява ролята на помощна постройка към първата. Тя е обособена като тераса, от която се разкрива уникална гледка. И двете сгради могат да бъдат демонтирани. Така те могат да бъдат пренесени при поредната активност на вулкана.

- реклама -