Изгодно: Налазихме сръбските пазари за евтина храна и ракия

Нашенци си делят парите за гориво до Ниш или Пирот и пълнят торбите с евтин прах за пране, сирене и ракия.

Пътуванията се организират около седмица по-рано. Мераклиите се намират през групи в социалнитебмрежи или чрез познати.

Цени

Със сегашните цени на бензина около 2,96 лв. за литър отиването и връщането до Пирот излиза около 38 до 40 лв., сочат изчисления.

Пътуването е около 2 часа с чакането на границата. За сравнение, ако сте с автобус с организирана екскурзия от фирма, за същото пътешествие ще трябва да се бръкнете най-малко с 35 лв. на човек.

„Спестявате 25 лв., а и няма ограничение във времето за разходки. За икономисаните пари може да си купите нещо от Сърбия, вместо да ги давате за път“, коментира Валентин от столичния квартал „Свобода“,който често отскача на пазар в Сърбия с приятели. От сергиите там купуват основно млечни продукти, прясно месо, перилни препарати и ракия.

Дестинации

Други популярни дестинации за споделен шопинг тур са Димитровград и Ниш. Често хората съчетаватнняколко сръбски града – минават през Димитровград и Пирот, за да стигнат до Ниш. Така посещават няколконтържища. Пътуването излиза общо 70 лв. за всички без пътните такси. Ако сенраздели на 4, се получава пон17,50 лв. на човек.

Други маршрути за споделено пътуване за пазар са Одрин и Чорлу в Турция.

С частен автомобил екскурзията ни излиза наполовина по-евтино, отколкото ако е с организиран транспорт от агенция.

Еднодневните турове за шопинг в Одрин или Чорлу през туристическа фирма струват между 28 и 50 лв. Сред хитовите дестинации е завод за луксозно спално бельо.

Има интерес и за пътувания до Истанбул, цените на които тръгват от 45 лв.

- реклама -