Изгодно ли е да имаш ваканционен имот в Гърция?

През последните години стана модерно сред българите да купуват имоти в Гърция. Особено засилен интерес, според брокерите, се наблюдава тази година

Както businessnovinite.bg вече писа, сред най-предпочитаните райони са Кавала и Халкидики. Българите търсят и инвестират в по-евтини имоти, ремонтират ги и ги използват както за почивка, така и за отдаване под наем. По-малка част от клиентите се насочват към вили на брега на морето или закупуване на частни хотели.

Заслужава ли си инвестицията?

„Действително виждаме все по-голям интерес от страна на българите да купуват имоти в Гърция. Очакваната годишна възвръщаемост, особено за Халкидики, е в около 6%. Тази доходност е наистина висока са такъв тип имоти“, каза пред businessnovinite.bg имотният експерт Стоян Гочев.

Това означава, че при средна цена на ваканционен апартамент на Халкидики от 50 000 евро, очакваната доходност е около 2800-3000 евро на година, ако се отдава под наем.

Гочев каза, че се очаква срив на цените на имотите в Испания. „Безработицата като макроикономически показател определя пазара. Когато намалява производството, се увеличава безработицата. Когато тя се покачи, пък започва да намалява потреблението и имотният пазар се свива. Към момента единствената страна в Европа, която има заплашителни нива на безработица е Испания- 12,4%. Ако испанците не вземат мерки, имотният им пазар ще се срине. Ръстът на цените на имотите там е много нисък“, каза още експертът.

- реклама -