Кораби пожар Керченски залив взрив

Няма надежда изчезналите моряци да са оцелели в Керченския пролив

Прекратено беше издирването на изчезналите моряци от двата танкера, които се запалиха в Керченския пролив. От пресслужбата на руския Черноморски флот обявиха, че операцията вече е издирвателна, а не спасителна, тъй като няма надежда да бъдат намерени живи хора, е заявил представител на Черноморския флод пред агенция ИТАР-ТАСС.

Съдбата на 10 души остава неизвестна. Спасени са 12 души, други 10 са загинали.

Пет плавателни съда продължават издирването на изчезналите членове на екипажите на двата танкера, които се запалиха в Керченския пролив. Сутринта в спасителната операция ще се включи и хеликоптер.

През нощта времето в района започна да се разваля. Заваля силен дъжд, примесен с мокър сняг. Поривите на вятъра достигнаха до 17 м/с, има и силно вълнение, което не позволява пострадалите моряци да бъдат откарани на брега.

Причината за пожара вероятно е нарушение на мерките за безопасност на фона на незадоволителното състояние на двата танкера, заяви за РИА-НОВОСТИ главният редактор на „Морски бюлетин“ и експерт по морско право Михаил Войтенко. Според него, другата вероятна причина е ниската квалификация на екипажа, защото опитните и квалифицирани моряци няма да работят на подобни плавателни съдове при такива условия. Собственикът и на двата кораба, плаващи под флага на Танзания, е един и същи, каза Войтенко.

Пожарът избухна на корабите „Маестро“ и „Канди“ в района на Керченския пролив извън териториалните води на Русия. Инцидентът е станал при прехвърляне на втечнен газ от единия на другия съд. На борда на „Канди“ е имало 17-членен екипаж, 9 от които граждани на Турция, а 8 – на Индия. На борда на „Маестро“ са пътували 15 души, сред които също граждани на Турция и Индия.

- реклама -