Издирват мъж за атаката в Лион: Броят на ранените расте

  • Около 17:30 мъж на велосипед е забелязан да минава по малка, тиха уличка в центъра на Стария град в Лион. Оставя куфар. Малко по-късно избухва експлозията. Ранени по последни данни са 13 души, има и пострадало дете.

Мъжът в момента се издирва активно от полицията в Лион. Изолирана е една много голяма част от центъра. Предупреждават се хората да не излизат.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че става въпрос за атака. Французите правят много голяма разлика между „атака” и „терористична атака”. Може да се говори за умишлено причинена атака, по различни причини или за терористична атака, но това са две различни неща.

Мъжът е около 30-35-годишен. Според камери пред хлебарницата, пред която мъжът е поставил куфарът с експлозива, той е носил черна маска, тъмни очила и цветни бермуди. Бил е на велосипед и е отминал много бързо.

Атаката предхожда кампанията за гласуването за Европейския парламент в неделя.

„Осемгодишно момиче е ранено …. Ние сме облекчени, защото очевидно няма сериозни наранявания, но от друга страна сме сигурни, че е експлозивно устройство“, каза кметът на града.

Малко след като евакуираха района, полицаите разшириха периметъра на охраната, след като в един детски парк на близкия до експлозията площад Белкур бяха открити две изоставени торби. По-късно екипите за обезвреждане на бомби установиха, че са безвредни.

Лион е третият по големина град във Франция. Населението на града плюс обширните му предградия е 2,3 млн. души.

Последната успешно взривена пакетна бомба във Франция датира от декември 2007 г., когато експлозия пред адвокатска кантора в Париж уби един човек и рани друг. Полицията и до днес не е открила извършителя на атаката.

- реклама -