Алексей Навални арест протест

Издигат кандидатурата на Навални за президентския вот в Русия

Събрание на избиратели от Москва подкрепи намерението на опозиционния блогър Алексей Навални да се кандидатира за президентските избори на 18 март.

Събранието се проведе в шатра на плаж в природния парк Серебряний бор в Москва. Днес подобни събрания се провеждат в още 20 града в Русия. Решението на Навални да се кандидатира за президент вече бе гласувано на събрания на избиратели в Иркутск и Новосибирск.

Според закона в подобни събрания на избирателите трябва да участват най-малко 500 души. След това подкрепения от тях кандидат трябва да внесе до 7 януари документите в ЦИК на Русия.

Пак според закона Навални няма право да участва в изборите, защото има условни присъди за финансови нарушения

Той обаче твърди, че съгласно конституцията само излежаващите присъди лица няма право да бъдат избирани. Той не крие, че се надява с активни кампании в регионите да бъде създаден обществен натиск върху властта и ЦИК. „Непременно идвайте. Нека да покажем на властта, че у нас има реални хора, които издигат кандидат, а те – само административен ресурс. Затова е невъзможно да не ни допуснат на изборите“, написа той на сайта си.

- реклама -