Чък Бери

Издават посмъртно последния албум на Чък Бери

Излизането на албума с новите песни на легендарния вдъхновител на рокенрола Чък Бери, който почина в събота на 90, се очаква скоро през тази година.

Приятелят на легендата Джо Едуардс разказа, че Бери е съобщил за излизането на новия албум още през октомври и го е нарекъл „сензационен“. Първият сингъл от този албум трябва да излезе до няколко седмици. Договореността за това е постигната още преди смъртта на Бери.

Едуардс е собственик на клуба в Сейнт Луис, където Бери задължително се появяваше до смъртта си. Той споделя, че ще тъгува много за приятеля си.

В същото време един от представителите на музиканта – Мат Ханкс – заяви, че няма каквато и да е информация за плановете за излизане на албума. Все още няма и сведения за предстоящото погребение на Чък Бери.

Роденият през 1926 година певец и китарист Чък Бери е смятан за един от най-влиятелните изпълнители в историята на рока. През 1986 година той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание „Ролинг стоун“, където му бе отредено петото място. Той е също носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

Чък Бери, чието пълно име е Чарлз Едуард Бери, е един от пионерите на рокендрола. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията. Стилът на Бери е съчетание от влиянията му от ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“ Той оказва голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън.

Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказва огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания.

Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика.

- реклама -