Издадоха тайната рецепта за пилешка супа на кралица Камила. „Храната е призма, през която може да видим много неща – историята, обществото, икономиката“, пише Том Паркър Боулс в деветата си издадена книга, кръстена „Готвенето и Короната: кралски рецепти от кралица Виктория до крал Чарлз Трети“ (Cooking and the Crown: Royal Recipes from Queen Victoria to King Charles III).
Книгата на 49-годишния Боулс, който е доведен син на крал Чарлз и син на Камила от предишния й брак, излезе преди дни и съдържа 100 рецепти, приготвяни в британския кралски двор в последните векове.
Сред тях е и рецепта на ястие, с което самият Том Паркър е израснал – любимата пилешка супа на майка му Камила. Най-често тя я е приготвяла за обяд, макар че Том припомня, че крал Чарлз е известен с това, че не обядва. Ето и рецептата, публикувана и на сайта на People.
Пилешката супа на Камила съдържа:
► 6 чаши домашен пилешки бульон;
► 1 средно голям картоф, нарязан на кубчета;
► 2 обезкостени пилешки бутчета без кожа, нарязани на дребно;
► 1 голям морков, нарязан на кубчета;
► 1 голям стрък целина, нарязан на кубчета;
► 4 чаши накълцано на дребно савойско зеле;
► сокът от един лимон;
► сол;
► черен пипер;
► лют сос (по желание);
► накълцани пресни зеленчуци за сервиране (по желание);
► настърган пармезан за сервиране.
Оставяме бульонът да кипне в голяма тенджера, след което намаляваме температурата и варим около 15 минути. Добавяме картофите, пилето, моркова и целината и оставяме да къкри на средно ниска температура, като разбъркваме от време на време, докато зеленчуците и месото се сварят. Добавяме зелето и оставяме още около минута да ври, докато и то омекне.
Сваляме от огъня и добавяме лимоновия сок, сол, черен пипер и лют сос по желание. Сервираме пилешката супа в купички, като поръсваме с пармезан и пресни зеленчуци.