Издадоха международна заповед за ареста на Груевски

Никола Груевски вече се издирва с международна заповед за арест. Македония ще използва всички правни механизми, за да върне обратно избягалия бивш премиер, който трябва да лежи две години в затвора заради своите престъпления. Специалният прокурор Катица Янева очаква неговото скорошно екстрадиране и подчерта, че той ще бъде съден задочно.

„Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и той“ ще бъде върнат, подчерта тя.

Катица Янева припомни, че специалната прокуратура е поискала ареста на бившия премиер още на 12 февруари 2016 г. и след това още веднъж на 30 юли 2017 г. Тя заяви, че властите не трябва да си прехвърлят един на друг вината за бягството на Груевски. „Надявам се, че скоро той ще бъде върнат обратно. Тази вечер е издадена международна заповед за арест и очаквам да бъде екстрадирана в най-кратки срокове“, подчерта Катица Янева.

Бившият министър на транспорта и комуникациите в кабинета „Груевски“ Миле Янакиевски осъди най-остро бягството на бившия премиер. „Категорично осъждам този акт, защото ще се отрази отрицателно на съдебните дела като цяло и особено в случаите, когато сме обвинени заедно“, каза той. Янакиевски добави, че няма намерение да напусне Македония и че в момента е в Скопие и ще се яви на предстоящите съдебни заседания по делото „Титаник“.

Европейската комисия отказа да коментира искането за убежище на бившия премиер Никола Груевски в Унгария и припомни, че върховенството на закона е основен европейски принцип.

„Върховенството на закона е основен принцип на Европейския съюз както за страните-членки, така и за страните-кандидатки. Очакваме всички страни да действат стриктно в съответствие със съответните правила“, заявиха от ЕК. От Брюксел подчертаха, че това е „съдебна процедура, която не трябва да бъде политизирана“.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“ за закупуването на служебния му „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. Той управлява еднолично Македония в продължение на 10 години – до януари 2016 година, и беше принуден да подаде оставка след масови протести и разкрития за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система и тотален контрол над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като лидер на ВМРО-ДПМНЕ и в  момента е почетен председател на партията.

- реклама -