Изчезва любимата ракия на българина

Изчезва любимата ракия на българина. Любимата ракия на българина изчезва. Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия – традиционен еликсир за русенския и силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните

с ароматната алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия район на България – село Бабова, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия, уточнява Нова телевизия. Причината – кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.

Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.

А причината се крие във времето

– необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.

„Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока – около 1.50 лв. на килограм“, казва Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза

около 10 лв. на производителя.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.

„Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи“, уточнява Станислав.

Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите.

Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата.

- реклама -