Изчезналите: Къде са сега братя Галеви?

Пламен Галев и Ангел Христов не са братя, но ги наричат братя Галеви. От 2012 година има в сила присъда срещу тях по наказателно дело за организиране и ръководене на престъпна група. Братята обаче липсват. Никой не знае къде са? Те са част от армията подсъдими с присъди, които изследват безследно.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени на съответно 7 и 5 години затвор за ръководене на група за рекет. След присъдата напускат страната. Вече 7 години се появяват слухове къде са те сега, а и са нарицателно име за хора, които бягат зад граница от правосъдието.

Тиражират се слухове, че са в Дубай, други казват ,че са забегнали по-далеч- в Южна Америка и от там дирижират бизнеса си в България.

В пресата се твърди, че двамата може би се укривали и в някое от затворените селища на италианската мафия в Колумбия, където не стъпва не само крак на ченге, но и не минават случайни хора.

Силата на Галеви била в това, че не вярвали на никого, освен един на друг. Те заедно планирали целия си бизнес, като водеща роля играел Пламен. Двамата вече малко приличали на себе си от снимките на Интерпол. С днешна дата били с паспорти на граждани на Доминиканската република и са пуснали бради.

Кои са братя Галеви и как натрупват богатството си?

Възходът на “братята”, които нямат истинска кръвна връзка, започва в зората на демокрацията в началото на 90-те години. Тогава пътищата на завършилия машиностроене в Кърджали Пламен Галев и на бореца от Сандански, завършил спортното училище на “Левски”, се пресичат в елитния отряд на баретите.

Двамата остават там за кратко до 1993-та, но от този момент до днес не само че бизнесът им е изцяло съвместен, но буквално живеят като кръвни братя, заради което всички започват да ги наричат с общия прякор.

Щом излизат от редиците на командосите, Пламен Галев и Ангел Христов започват работа като антимафиоти, но още докато са под пагон, започват първите сигнали, че рекетират и бият хора в Дупница и региона.

По същото време има и оперативни сигнали, че Галеви покровителстват производство на синтетични наркотици и топят в полицията конкуренцията в бранша, за да продават по-големи количества. Доказателства за това обаче няма събрани никакви.

Така в началото на XXI век бившите барети са вече заможни бизнесмени и представители на няколко офшорни дружества, строят огромно имение в с. Ресилово и буквално завземат Дупница.

Почти абсурдна е и историята как прокурор от Кюстендил наричал Галеви хората от Второ РПУ, след като охраната на “братята” почти го изхвърлила от пътя към имението в Ресилово.

Галеви вече съветват кмета на града и планират да се включат в местните избори.

Малко по-късно бившите барети се прочуха и на национално ниво, след като се разбра за тайната им среща с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който след това подаде оставка.

Съвсем логично, след като са натрупали повече от няколко милиона от разнообразна престъпна дейност, двамата дупнишки предприемачи започват да обмислят схеми за “изпиране” на печалбите. Така по данни на прокуратурата от началото на 2003 г. Пламен Галев и Ангел Христов започват да ръководят и престъпна структура за пране на пари чрез фиктивни сделки с луксозни коли втора употреба.

Главно действащо лице в тази дейност е счетоводителката на Галеви Христинка Ангелова и 60-годишният инвалид Методи Ковачев, ползван като “бушон”. На негово име е регистрирано едноличното дружество ЕТ “Мелита – Методи Ковачев”, чрез което са извършвани финансовите трансакции.

60-годишният инвалид отказва да посочи как е бил вербуван да участва и какво възнаграждение е получил за това. Най-вероятно Христинка Ангелова е тази, която го е намерила. Смята се, че Ковачев се препитавал основно от това – давал регистрираните на негово име дружества в услуга на бизнесмени за нечисти сделки. Той се води собственик още на фирмите “Вида Гуми” и “ИММС-Импекс”, регистрирани в столичния “Гео Милев”.

За 8 г. Ковачев – от 2003 до 2010 г., извършил над 600 транзакции на суми от порядъка от 30 до 100 хил. долара. Незначителна част от парите са в евро. Повечето са в долари. Основно правило било да не се превеждат много пари накуп, за да не бие на очи.

Методи носел парите кеш и ги превеждал винаги от едно гише в софийски клон на една банка. Обслужвала го винаги една и съща служителка. Основание за преводите били договори за доставка на автомобили втора употреба и авточасти.

Контрактите били съвършено еднотипни. Сключвани са с две американски компании – “Виеро” и “Малоне”, швейцарската фирма “Аймакс” и компания в Кипър. От съответните страни отговарят в съдебни поръчки, че такива фирми не съществуват.

Така до края на 2010 г. Галеви успяват да прехвърят в чужбина над 35 млн. лв. по банков път.

Още близо 10 милиона лева се смята, че са изнесени от техни хора на ръка, без да се надвишава лимитът от 10 000 евро.

Докато тече трескавият превод на милиони в чужбина, у нас Галеви все пак са арестувани, а после и дадени на съд като тартори на банда за рекет, действала от 2007 до 2009 г. 6 месеца след като са прибрани на топло, дупнишките бизнесмени измислят хитър начин да излязат на свобода, като се кандидатират за депутати.

Въпреки че не станаха народни избраници, Галев и Христов останаха на свобода до края на делото на 1-а инстанция, когато на 4 ноември 2010 г. кюстендилските магистрати оправдаха ексбаретите.

8 месеца по-късно следва истински студен душ за Братя Галеви, когато софийският апелативен съд изцяло отменя първоинстационното решение и осъжда Пламен Галев и Ангел Христов да лежат общо 12 години зад решетките.

Двамата остават безмълвни в съдебната зала, когато чуват решението.

Най-вероятно обаче още в следващите месеци дупнишките бизнесмени са започнали да обсъждат възможността за бягство, ако Върховният касационен съд потвърди присъдите им.

“Минимум 5-6 месеца преди 3 май е започнала подготовката на Галеви по напускането им на страната”, категорични са разследващите.

Проучили са държавата, където ще се настанят, изпратили са доверени хора да оглеждат имоти и да ги купят на името на подставени лица.

Подготовката е включвала и изготвянето на фалшиви документи за самоличност, с които безпроблемно да пребивават, изнасянето на бизнеса и парите, тегленето на суми от сметките, пак чрез подставени лица, прехвърлянето на натрупаните авоари в чужди сметки през няколко държави и банки, докато станат на пълно непроследими.

Активната подготовка за измъкването на Галеви е започнала през декември 2011 г. Всичко е било изпипано до най-дребния детайл в следващите 5 месеца, а Галеви няколко пъти са тренирали маршрута за бягство през Гърция.

Така часове след като ВКС обяви решението си, Галеви вече не бяха в страната, а докато Съдебната охрана се задейства да ги потърси в имението им в Ресилово, двамата бивши командоси вече са летели с полети с прекачване към ЮАР, твърдят запознати с разследването. Смята се, че Пламен Галев и Ангел Христов са напуснали поотделно страната, защото така рискът бил по-малък.

С години се води дело за отнемане на имуществото им, придобито по незаконен  начин. Делото се точи и още не е свършило.

Съдебният процес срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества е заведен от Антикорупционната комисия и е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и се отнася за автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми.

- реклама -