Брендо

Изчезналите: Къде е наричания „кокаинов крал“ Брендо

Един престъпник, издирван от три държави. А, от него няма и следа. Той е един от най-чаровните бандити, на когото по-скоро му отива да е манекен, отколкото кокаинов крал. Но, фактите са си факти – Евелин Банев – Брендо има три присъди само от последните няколко години – една в Румъния за 10 години, една в Италия за 20 години и 6 години в България.

Миналият април той бе окончателно осъден за пране на пари от Върховния касационен съд. Брендо обаче така и не попадна зад решетките – първоначално изглежда никой не го търсеше, а когато се „сетиха“, че е на свобода, Евелин Банев вече беше хванал пътя за някъде далече – незнайно къде. Чак три месеца след влизането в сила на присъдата бе пусната Европейска заповед за издирването му.

Окончателната присъда на Брендо дойде след 12 години съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в престъпната му група са изпрали над 21 млн. лв. от наркотици. Няколко пъти делото срещу Брендо се разхождаше по инстанциите. По този процес той е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, доведения си брат Симо Карайчев и съпругата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, сестра на Добринова. Според окончателното съдебно решение Банев трябва да лежи 6 години, Карайчев – 3 години, а двете жени са оправдани.

Както стана ясно по-горе, това не е единствената присъда на Банев. Срещу него имаше дела за наркотрафик в Италия и Румъния. Тамошните власти го издирваха чрез Интерпол, докато Брендо си беше в България и необезспокоявано си живееше, чакайки делото си тук. Преди няколко години Румъния, която твърди, че Банев е пренесъл там над 51 тона кокаин, настояваше той да бъде екстрадиран. Българският съд обаче отказа, след като четири месеца чака допълнителни материали и след като се оправда, че Банев не е бил предаден от италианците, ние да го съдим.

Кокаиновите крале

През 2012 МВР, заедно с италианските, испанските и швейцарските служби разбива международна  група за трафик на кокаин. От 30-те задържани, половината се оказват българи. Начело на престъпната организация от наша страна е стоял Брендо, а акцията бе кръстена „Кокаинови крале“. Наркоканалът доставял 40 тона кокаин годишно за италианския пазар. Тогава съд в Милано постанови 20 години затвор за Евелин Банев, от които той прекара зад решетките година, преди да бъде върнат у нас за да го съдят по делото за пране на пари.

Присъдата беше потвърдена на втора инстанция от Апелативния съд в Милано година по-късно, но чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред Касационния съд в Рим. През септември 2015 г. върховните съдии отмениха присъдата и я върнаха за доразглеждане в друга секция на Апелативния съд в Милано. На 21 март 2016 г. Апелативният съд на Милано потвърди 20 г. затвор за Банев, което той отново обжалва. В крайна сметка на 8 юни 2017 г. това беше отхвърлено и така присъдата стана окончателна.

През 2013-та, десет годишната тогава дъщеря на Брендо Лара бе отвлечена и прекара в плен цели 47 дни.

Момиченцето бе причакано от трима маскирани и въоръжени мъже, които открили стрелба по охранителя на детето и след като го ранили, набутали Лара в колата си. След месец и половина тя най-демонстративно бе оставена пред столичното 6-о РПУ, което се намира близо дома ѝ. По непотвърдена официално нито от близките, нито от МВР информация за свободата й са платени над половин милион евро.

Съзирам душата на България

Това помпозно заглавие носи книгата, която Евелин Банев издаде през 2015-а година. Освен автор на текста, Брендо собственоръчно е направил и корицата на книгата си. Твърди, че я е писал в затвора.

Главен герой в художественото произведение е Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави.

В първата глава „Падението“ той се намира в Централния софийски затвор, след като е станал жертва на родните политици. Въпреки че досегашният му стил на живот изобилства от „нощни похождения, добри ресторанти, млади манекенки, банда буйни приятели“, зад решетките Максим се отдава на физически и духовни практики. След като излиза на свобода той разпродава цялото си имущество и прекарва следващите 20 години в странстване по света.

„Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности. През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи. Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода“, пише в предговора Банев.

- реклама -