Изчезна дъщерята на покойния президент на Узбекистан Ислам Каримов

Поредна драма разтърси клана Каримови след смъртта на Ислам Каримов, който дълги години беше президент на Узбекистан. В последните дни се появи противоречива информация за съдбата на 44-годишната му първородна дъщеря Гулнара.

Твърди се, че тя е била отровена и погребана в началото на ноември, според други източници се намира в психиатрична клиника, а трети твърдят, че е под домашен арест, пише в. „Кориере дела сера“, цитиран от БТА.

Каримова е майка на две деца и е първородната дъщеря на Каримов

През декември 2013 г. тя даде интервю, в което за първи път говори открито за вътрешни борби в клана Каримови. Тя обвини тогава майка си и сестра си, че заговорничат срещу нея. Няколко месеца след това по заповед на баща си е била поставена под домашен арест, според някои източници.

След това нейните следи сякаш се губят и информациите за нея са противоречиви.

Някои медии твърдяха, че тя е заминала в изгнание в Израел

Според други била пратена в психиатрична клиника. Профилът й в Туитър бе закрит, но след няколко месеца някой отново го активира.

Гулнара Каримова

През септември Гулнара не се появи на погребението на баща си и това само подхрани спекулациите за съдбата й.

Сега според сайта Център-1, създаден през 2015 г., Гулнара е била отровена и погребана в гробището „Минор“ в узбекистанската столица Ташкент на 5 ноември. Сайтът се позовава на анонимен източник от узбекистанските служби за сигурност.

Сайтът твърди, че гробът й бил разрушен след това

Електронното издание цитира и Галима Бухарбаева, узбекистанка журналистка, разкриваща нарушенията на човешките права в Узбекистан и носителка през 2005 г. на Международната награда за свобода на словото. Тя твърди, че е истина, че Гулнара вече не е между живите.

Руски новинарски агенции обаче опровергаха тези информации

РИА Новости съобщи, че Гулнара е жива и е под домашен арест. Същото съобщи и Интерфакс. Но нито семейство Каримови, нито самата Гулнара са коментирали спекулациите в медиите.

- реклама -