митрополит

Избраха новия Старозагорски митрополит (ВИДЕО)

Киприян е избран за Старозагорски митрополит.

Каноническият избор се състоя в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“. Той започна с литургия, след което патриарх Неофит се обърна към митрополитите от Светия Синод.

Същинският избор започна след това. Светият Синод трябваше да избере нов Старозагорски митрополит между кандидатурите на епископите Киприян и Яков.

Негово Светейшество патриарх Неофит обяви резултатите веднага след приключването на избора. Новият митрополит е избран с 8 гласа “за” от общо 13 гласували. Петима от митрополитите са се въздържали. За Месемврийския епископ Яков не е получен нито един глас.

Доростолският митрополит Авмросий, Русенският митрополит Наум, Неврокопският митрополит Серафим са пуснали празни бюлетини, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че няма да гласува нито за единия, нито за другия кандидат.

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприян благодари на всички свои духовни отци и обеща да се грижи за поверената му епархия.

Траянополският епископ Киприян е роден на 8 март 1976 г. в гр. Казанлък. Има средно музикално образование, получено в родния му град. През 1996 г. става монах в Рилския манастир и почти веднага след това става йеромонах в храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Завършва семинария и след това Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2003 г. става архимандрит и протосингел на Врачанска митрополия. През 2006 г. става протосингел на митрополита на САЩ и получава и езиково образование. От 2007 г. отново става протосингел на врачанския митрополит Калиник и в същото време е бил и игумен на Черепишкия манастир.

Бившият Старозагорски митрополит е Галактион, който на 28 септември 2016 г. поради продължително тежко заболяване бе освободен от Светият Синод, получи титлата „бивш Старозагорски митрополит“.

- реклама -