регистрацията на ДОСТ

Избраха новия състав, който ще гледа делото за регистрацията на ДОСТ

Избраха публично новия съдебен състав, който ще гледа делото за регистрацията на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Съдът отказа да регистрира ДОСТ на Местан

Това бе направено чрез системата за случайно разпределение на дела и се случи в присъствието на медии и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

За докладчик по делото срещу отказа за регистрация на ДОСТ бе избрана съдия Светла Чорбаджиева от II Търговско отделение на ВКС. Ваня Алексиева пък бе избрана за председател на състава.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На  7 юли Софийския градски съд отказа да впише в регистъра на политическите партии формацията на Местан, който бе изключен по Коледа от ДПС. Мотивът на магистратите бе, че партията ще действа като етническа. До този извод те стигнали заради преобладаващия брой учредители с турски имена. Абревиатурата пък в превод от турски означавала „приятел“.

Седмица по – късно бившият лидер на ДПС Лютви Местан подаде жалба и настоя висшите магистрати да преразгледат решението на СГС. Това трябва да стане в срок до 14 дни.

4942792

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Ахмед Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере, пише БГНЕС. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати.

- реклама -