ресторант

Избраха най-добрия ресторант в света

Френският ресторант „Mirazur“, управляван от аржентинския готвач Мауро Колагреко, бе коронясан за най-добър в света на специална церемония в Сингапур, предаде АФП.

„Благодаря на моя екип. Вие го заслужавате, през всички тези години. Благодаря ви, приятели, за подкрепата през последните 13 години“, заяви ексцентричния Колагреко след като получи престижната награда.

„Mirazur“ се намира в Ментон, близо до италианската граница и има три звезди Мишлен . Ресторантът е известен с това, че предлага ястия, приготвени с продукти от собствената ферма на шеф Колагреко.

В менюто на ресторанта влизат морска риба, филе от хамсия с лимонов сок, стриди с тапиока, крем от шалот и круша и др.

42-годишният Колагреко открива ресторанта през 2006 г. и получава първата си звезда още през следващата година, преди да бъде награден с втората през 2012 година.

Началото е изключително трудно за него, след като се премества във Франция през 2001 г. като новоквалифициран готвач. Говорейки на пресконференция след наградите, главният готвач каза: „Нашата визия отразява желанието да изразим себе си, да дадем на нашите гости най-доброто преживяване… това е обикновената визия за живота“.

На второ място сред 50-те най-добри ресторанти в света е „Noma“ в Копенхаген, а на трето място „Asador Etxebarri“ в Испания

Най-високо класиралият се ресторант в Азия е заемащият четвърто място „Gaggan“ в Банкок, чийто собственик – готвачът Каган Ананд спечели похвали за модерното си представяне на родната му индийска кухня.

Списанието „Ресторант мегазин“, собственост на Уилям Рийд Медия, стартира с наградите през 2002 г. и сега те са от голям интерес, въпреки че методологията за избор на най-добри ресторанти е изправена пред критики, особено от няколко френски готвачи, които казват, че критериите са неясни.

Гласуването става между анонимно сред повече от 1 000 готвачи, собственици на ресторанти, хранителни критици и други специалисти от цял свят. Всеки член разполага с 10 гласа и поне четири от тях трябва да отидат за ресторанти извън техния регион.

Голямата награда за най-добър ресторант е печелена от Испания седем пъти, най-много от всяка страна.

- реклама -