летище София

Избраха концесионер за летище София

Консорциумът „Соф Кънект“ с летищен оператор Мюнхен е избран за концесионер на летище София, съобщи транспортният министър Росен Желязков. Договорът може да бъде сключен след 15-дневен срок, ако няма обжалване пред КЗК.

Концесията на софийския аеропорт е за срок от 35 години

Консорциумът е класиран на първо място с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциум „Еърпорт ду Пари“ – 80,31 т, трети е „Фрапорт“ – 80,19 точки, четвърти – Консорциум Витоша“- 78,42 т., а пети – „ССБ София еърпорт ЕсЕйДи“.

„Важно уточнение е, че и петте оферти са изключително добри. Който и да беше определен, летище София ще има изключителна перспектива в своето развитие през следващите години“, смята Желязков.

Летище София

Водещ член в консорциума „Соф Кънект“ е „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ в партньорство с оператора „Флугхафен Мюнхен“, който управлява второто най-натоварено летище в Германия след Франкфурт. Фондът „Меридиам“ е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка.

Всички кандидати са уведомени за взетото решение и е им предоставен протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата. Според Желязков дори да има оспорване, крайното решение ще се вземе в кратки и обозрими срокове.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворена в началото на май. За първи път конкурсът беше направен по новия Закон за концесиите. Самата процедура е максимално защитена от гледна точка на злоупотреби с документацията.

- реклама -