мажоритарно гласуване Сова Харис партии евроизбори ГЕРБ БСП ДПС социологически агенции, анализи резултатит проучване електорални обществени нагласи

Изборният кодекс скара депутатите в правната комисия

Няма да има видеозаснемане в секционните комисии в деня на изборите и при броенето на бюлетините. Това решиха депутатите от правната комисия на второ четене на Изборния кодекс.

Номерата на партиите в изборните бюлетини ще бъдат с числа до 100, а номерата на преференциите за кандидатите ще започват от 101 нагоре. Предложението за номерацията беше лансирано по време на дебатите от шефа на правната комисия Данаил Кирилов.

Първоначалното предложение беше преференциите да останат с номера, а партиите да се записват само с име. Правна комисия обаче отхвърли това предложение. Идеята и на двете промени е да премахне феномена “15-15”, когато номера на партията в бюлетината съвпада с този на кандидата с преференция.

Стигна се до скандал заради промените в Изборния кодекс.

Крум Зарков от БСП напусна заседанието на комисията и обяви, че ще сезира Конституционния съд. От БСП възразиха срещу гласуваното от комисията предложение на ГЕРБ решенията в избирателните комисии да се взимат с гласовете на повече от половината членове на комисиите. А не както досега – с две трети мнозинство.

Председателят на Върховния административен съд потвърди пред комисията, че ЦИК не изпълнява постановленията на съда. По думите му, правната норма в момента блокира вземането на решения от избирателната комисия:

„Какво се случва на практика – идва при нас обжалване на това решение. Ние отменяме това решение със задължителни указания какво трябва да бъде решението на съответния орган. Връща се обратно в ЦИК и ЦИК действа по същия начин. Съответно отново идва при нас, ние го обявяваме за нищожно и пак го връщаме. Това се играе като пинг-понг в продължение на целия период, докато не премине изборният процес“.

- реклама -