САЩ, избори, гласуване, Тръмп, Байдън

Изборите в САЩ започнаха: Петима гласуваха за Байдън

Петимата избиратели в Диксвил Ноч, селце с 12 жители в североизточната част на САЩ, символично откриха изборния ден в полунощ, като гласуваха единодушно за демократа Джо Байдън.

Това съобщи Франс прес.

Селцето, разположено в горите на щата Ню Хемпшир, до границата с Канада, изпълнява тази традиция от 1960 г., за което е получило титлата „Първо в страната“.

Освен съседно село Милсфилд, което също гласува в полунощ, повечето избирателни секции в източната част на страната ще отворят в 06.00 часа местно време /11.00 по Гринуич/ или в 07.00 часа местно време /12.00 по Гринуич/. Третото селце в района, което следваше същата традиция, анулира полунощния вот поради коронавирусната пандемия.

Гласуването в Диксвил Ноч отне няколко минути, колкото и преброяването на гласовете и обявяването на резултатите: пет гласа за Байдън, нито един за президента републиканец Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат.

Тръмп, който до последно обикаляше ключовите щати от значение за победата, по информация, ще прекара изборната във Вашингтон.

Тръмп обяви три важни неща за тези избори: иска да научи изборния резултат на 3-вечерта или сутринта срещу 4-и, ще признае резултатите, само ако сметне гласуването за легитимно, ще премахне карантината и осигури ваксина за вируса.

Белият дом е ограден с двуметрова ограда, а центърът на американската столица осъмна със сгради, оковани в дъски срещу евентуални протести.

В изборната нощ вицепрезидентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще бъдат в Град Уилмингтън, щата Делауеър, където семейството им живее от много години. Те ще бъдат в компанията на кандидатката за вицепрезидент Камала Харис и съпругът ѝ в момента, в който изборните секции затворят и започнат да излизат резултатите от вота щат по щат.

 

- реклама -