Изборите в Албания приключиха със стрелба в секция, подкупи и нарушения

Приключиха парламентарните изори в Албания, всичките 5362 избирателни секции затвориха врати, съобщи ЦИК на страната.

Гласуването бе удължено по решение на ЦИК с един час до 20:00 часа местно време (21:00 българско) заради ниската избирателна активност. Към 16:00 часа честно време тя бе 35,7% или около 945 000 души. Заради едночасовото удължаване на изборния ден избирателната активност нарасна до 44,65 процента.

Електоратът на страната наброява 3,5 милиона души.

Според местните медии ниската избирателна активност може да се обясни заради честването на Ураз байрам,което се отбелязва заради края на Рамадана.

Изборите бяха белязани с редица недопустими инциденти – стрелба с огнестрелно оръжие в избирателна секция, подкупване на избиратели, снимане на бюлетини и подкупване на членове на избирателни комисии белязаха вота.

Опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша съобщи, че е изтеглила своите членове от 30 избирателни секции в Люшня и Дивяк, където, според локалния партиен лидер, в избирателните секции има присъствие на лица, които упражняват натиск върху гражданите и техния избор.

За това реагира депутатът от Социалистическата партия Ерион Браче, който каза, че „опозицията се опитва да блокира изборния процес“, при това обяви, че „членовете на избирателните комисии, които са се оттеглили, ще бъдат преследвани“.

Инцидент бе отчетен и в Елбасан, където няколко души физически нападнаха наблюдателя на Социалистическата партия Арбен Керчуку, който е откаран в градската болница.

Регистрирани бяха редица случаи на подкуп на гласоподаватели, поради което бяха задържани най-малко десет души, а най-трудният инцидент бе регистриран в пристанищния град Лежа. Активист на Движението за социалистическа интеграция беше нападнат от десетина души пред избирателна секция, а някои албанските медии съобщиха, че се е стреляло срещу него. Той е без опасност за живота.

Бившият лидер на партията, председател на парламента в оставка и новоизбран президент на страна Илир Мета отпътува за града заради този инцидент.

„Наркобандите не могат да държат Албания в плен“, подчерта Мета преди заминаването за Лежа.

Вотът бе проследен от 5 351 наблюдатели, от които 896 са членове на международни мисии.

По време на предизборната кампания, на преден план се очертаха три основни противоположни политически сили – Социалистическата партия на Еди Рама, Демократическата партия на Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция на Петрит Васили.

В надпреварата участваха общо 18 партии, чиито представители се бориха за места в 140-местното Народно събрание с мандат от 4 години. За да стигнат до парламента, политическите партии трябваше да получат най-малко 3% от гласовете, а коалициите – 5%.

Това бяха деветите парламентарни избори в Албания от 1990 г., когато в страната бе въведена многопартийна система.

- реклама -