Изборите на 2 април зад граница: Ще има 738 секции в 62 държави

На финалната права сме при подготовката на изборите. Тя протече нормално, без съществени проблеми, но остават няколко много важни етапа – командироването на представителите на държавата и получаването на машините. Това обяви пред медии Иван Кондов, постоянен секретар на Министерството на външните работи.

Данните сочат, че ще има 738 секции в 62 държави. Най-много секции ще има в Турция – 162 секции, след това Обединеното кралство – 118 секции. 245 секции ще бъдат с машинно гласуване, май-много ще има в Турция.

„Вече изпитваме сериозно безпокойство, тъй като все още нямаме достъп до машините, а сме близо до машините. Винаги сме искали достъп до тях около 15-20 дни преди избори. Проблемът сега ще бъде, че не можем на 100% да гарантираме доставката им, особено до далечни дестинации. Имаме смесено гласуване, така че това няма да засегне изборния процес“, изрази притеснение той.

„Адресите на секциите са публикувани на интернет страницата ни и на страниците на консулствата. Те могат да се променят обаче при необходимост, така че призовавам гражданите да консултират адреса на секцията дори в деня на изборите. Там има и списъците на гласуване, за проверка на това дали са включени за гласуване“, допълни още той.

„Членовете на СИК – тук процесът тече. Във всяка секция ще има представител на държавата. Имаме промяна на Изборния кодекс, която ни задължава да изпратим по един служител на държавната администрация. Ние сме се подготвили, въпреки трудностите, 534 души да командироваме от София. Всички останали ще бъдат наши представители и служители на дипломатическите и консулските представителства. 1900 са заявените места от партиите, а 1500 места ще бъдат предложени на българи, които живея там. Има резервни членове около 1500 човека и има готовност, ако някой не се появи, да бъде заменен веднага“, каза още Кондов.

Той отново изрази притеснение относно най-далечните секции – Австралия, Нова Зеландия. „В случай на някакво непредвидено събитие – болест на служителя или друго, там ще бъдем в много затруднено положение да изпратим нов човек, особено ако е в последния момент.“

- реклама -